Så många unga i Malmö står utan bosparande

Foto: Mostphotos/Angel Nieto. - Foto: Mostphotos

Enligt en undersökning är det flera unga som inte har något sparat inför framtida bostadsköp. Anledningen uppges vara både brist på pengar och kunskap.

delningar

20 procent av de unga i Malmö saknar sparat kapital till framtida bostadsköp. Det visar undersökningen Ungas bostadsval, som gjorts på uppdrag av Bostadsrätterna. Det vanligaste svaret på varför unga personer i Malmö inte äger någon bostad är att de saknar tillräckligt med pengar för kontantinsatsen. Den näst vanligaste anledningen är att månadsinkomsten är för låg för bolån.

– Bägge siffrorna visar tydligt att amorteringskraven och kontantinsatskravet är de främsta hindren för den som vill köpa sin första bostad. Vår undersökning visar också att majoriteten av unga som har ett sparande är långt ifrån kravet på 15 procent, om man sätter de sparande summorna i relation till vad en etta i Malmö kostar, säger Kenny Fredman, samhällspolitisk chef på Bostadsrätterna, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar dessutom att flera unga inte vet vad som krävs för att kunna köpa en bostad. Knapp två av fem vet hur stor kontantinsats som behövs vid ett bostadsköp och 22 procent vet inte vad som menas med amorteringskrav.

– Okunskapen är en fråga som ingen tar ordentligt tag i. När marknadens villkor förändras kraftigt under kort tid, vilket amorteringskraven och kontantinsatskravet är exempel på, är det också viktigt att säkerställa att enskilda förstår konsekvenserna för deras unika situation, säger Kenny Fredman.

Personerna som deltog i undersökningen är mellan 18 och 35 år gamla.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar