Laddar

Så många svenskar vill fixa sitt utseende

I en undersökning om hur många svenskar som kan tänka sig att genomföra ett skönhetsingrepp, svarar 33 procent ja. Tandblekning, bröstlyft och laserbehandling av ytliga blodkärl är några av kroppsdelarna man väljer att fixa till.

delningar

Yougov har, på uppdrag av Metro, tagit reda på hur många svenskar som kan tänka sig att göra ett skönhetsingrepp. 33 procent, eller en tredjedel, av de tillfrågade svarade “ja, absolut” eller “ja, kanske” på frågan.

Det är främst tandblekning, hårborttagning med laser, bukplastik, bröstlyft, laserbehandling av ytliga blodkärl och ögonlocksplastik som intresserar svenskarna, detta skriver Metro.

– Det jag märker på mitt jobb är att de flesta människor ibland känner sig dåliga, lite missnöjda med sig själva ibland. Då har det här med skönhetsingrepp seglat upp som en snabb lösningde senaste åren. Men jag har svårt att tro att det är en lösning på det riktiga problemet som handlar om att kunna acceptera sig själv som man är, säger Daniel Kraft, legitimerad psykolog, till Metro.

42 procent av de tillfrågade är minst nöjda med sin mage av kroppens delar. Låren, tänderna, rumpan och brösten kommer därefter.

I topp fem som de tillfrågade är mest nöjda med ligger ögonen, håret, ansiktet, händerna och munnen.

Sverige är det främst kvinnorna som genomför skönhetsingrepp.

– Män får oftare budskapet om att de duger som de är medan kvinnor matas mer med budskap om att det finns fel på dem som de kan förändra, säger Daniel till Metro.

Text: Johanna Jönsson