Så många nya jobb skapas i Skåne nästa år

Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Två av fem av länets arbetsgivare planerar att anställa personal.

delningar

Enligt Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos skapas det 19 500 nya jobb i Skåne under 2018 och 2019 – 11 000 under 2018 och 8 500 under nästa år. Trots att det är något lägre än vårens prognos är länets arbetsgivare optimistiska och två av fem planerar att anställa. Flest nya jobb kommer att skapas inom vård, utbildning, bygg, handel och företagstjänster.

Arbetslösheten minskar för alla grupper men är höge för personer som saknar gymnasieutbildning eller är födda utrikes. I Skåne saknar var tredje arbetslös gymnasieutbildning och i oktober saknade dessutom hela 10 000 personer grundskoleutbildning.

– Svensk arbetsmarknad är kunskapsintensiv och utbildning är en vattendelare. Därför blir vägledning mot studier som riktas mot bristyrken allt viktigare både för ungdomar och för vuxna som behöver yrkesväxla, säger Anna Hansen arbetsmarknadsanalytiker, i ett pressmeddelande.

Under 2019 kommer fler jobb gå till kvinnor, enligt Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos. Anledning till det är att konjunkturen förväntas dämpas något, vilket drabbar mansdominerade branscher som är mer konjunkturkänsliga.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar