Så många fall av tuberkulos rapporterades i Skåne

"Sjukdomen går inte att utrota i Sverige om man inte utrotar den i hela världen"

delningar

Under 2018 rapporterades drygt 500 fall av tuberkulos i Sverige. På Gotland rapporterades inte ett enda fall medan Skåne län stod för 55 av fallen förra året. Stockholm stod för flest fall av tuberkulos med 140 stycken. Andelen smittade i landet har leget på en relativt jämn nivå sedan slutet av 80-talet, men minskar något.

– Sjukdomen går inte att utrota i Sverige om man inte utrotar den i hela världen, säger Jerker Jonsson, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Av de som smittats under 2018 tros 78 av patienterna ha smittats i Sverige. Det kan till exempel vara släktingar till någon som smittats utomlands eller äldre personer som reaktiverat en smitta från barndomen.

– Det var först på 50-talet som läkemedelsbehandling mot tuberkulos kom, säger Jerker Jonsson till Nyhetsbyrån Siren.

Under det stora flyktingmottagandet 2015-2016 steg antal smittade med tuberkulos något men siffrorna har sjunkit sedan dess. Tuberkulos, som är en lungsjukdom, kan vara dödlig om den inte behandlas. I Sverige botas de flesta och eventuell smittsamhet försvinner snabbt efter påbörjad behandling. En behandling pågår i minst sex månader. Det är sällsynt att någon dör av tuberkulos i Sverige men när de inträffar är det ofta i kombination med att patienten har andra sjukdomar eller är gammal.

Enligt Jerker Jonsson har Sverige få smittade jämfört med andra länder. Endast 4,9 fall per 100 000 invånare i Sverige, vilket är ungefär sex gånger lägre än snittet i Europa.

– Problemet är framför allt att inte alla har tillgång till sjukvård och att behandlingen tar lång tid. Är man familjeförsörjare har man kanske inte möjlighet att vara borta från sitt arbete och i många länder finns ingen möjlighet att bli sjukskriven, säger Jerker Jonsson till Nyhetsbyrån Siren.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar