Laddar

Så lite bostad får du för årslönen i Malmö

Skillnaderna i landet är enorma gällande bostadspriset per kvadratmeter i relation till årslönen.

delningar

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från SCB och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till den genomsnittliga bruttoårslönen.

Resultatet visar att bostadsköparna får flest antal kvadratmeter bostadsrätt i Hofors kommun. Här ger en genomsnittlig årsinkomst hela 175 kvadratmeter boyta.

Allra minst boyta för årslönen får du i Stockholm, med endast fyra kvadratmeter bostadsrätt.

I Malmö kommun får bostadsköpare dock bara åtta kvadratmeter bostadsrätt för sin årslön och sju kvadratmeter villa. Då räknas en genomsnittlig bruttoårslön på 225 537 kronor med ett kvadratmeterpris för en bostadsrätt på 28 990 kronor/kvadratmeter.

Jämförelsevis får bostadsköpare i Landskrona tolv kvadratmeter bostadsrätt och tio kvadratmeter villa för årslönen. I Trelleborg får boende istället 15 kvadratmeter bostadsyta för en bostadsrätt och elva kvadratmeter för en villa.

I Kristianstad får boende i både bostadsrätt och villa 16 kvadratmeter för pengarna. I Helsingborg får boende elva respektive nio kvadratmeter för sin årslön.

– Rådet till den som ska köpa bostad är att planera sin boendeekonomi utifrån de egna förutsättningarna och alltid kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?