Laddar

Så kunde Malmös förstuga sett ut om hans förslag gått igenom

På 30 år har stadsarkitekten Bengt Hellborg inte hört något från Malmö stad.

delningar

Året var 1985. Tidningen Sydsvenskan hade gått ut med en fråga om hur besökare skulle bemötas där motorvägen tar slut vid Midhem. Området var något obebyggt med enstaka byggnader.

Den erfarna stadsarkitekten Bengt Hellborg ritade då upp sitt förslag och skickade det vidare till Malmö stad.

– Jag ville göra en sekelskiftesbebyggelse, tänkt tidigt 1900-tal, och göra en vacker stadsbild så när man avslutar resan på motorvägen så ska man känna att ”nu har jag kommit till Malmö”. Med en blandning av småföretag och bostäder, säger Bengt Hellborg.

 

Bengt Hellborg, 77, upplever att hans idéer nu börjar få genomslag. Foto: Privat.

Men på över 30 år hände ingenting. Förrän nu! I dagarna uppmärksammades hans gamla förslag av Arkitekturupproret som skriver om hans plan för platsen. Att köpcentrat Entré, som stod färdigt 2009 på platsen, var ”2000-talets sämsta ekonomiska idé” och kallar den för ”jättefiaskolådan”.

 

Skissen från 80-talet, det gula huset till höger stod på platsen men i övrigt är det Bengts vision. Foto: Privat.

Bengt Hellborg själv har han noga följt områdets utveckling. Han tycker inte att läget passar sig för denna sortens verksamhet och att bygget är ett märkligt val.

– Jag har arbetet en hel del med centrumbebyggelse och skulle aldrig drömma om att sätta ett köpcentrum på en sådan plats. Det är märkligt att kommunen släppte igenom detta, dem kanske inte hade några bra alternativ, säger han och fortsätter.

– Jag uppfattar det som att kraven på konstnärligheten i arkitekturen har förenklats. För mig är det stillöst. Byggnaden blev utifrån sett tvärtom vad jag tänkte mig, det är diametralt jämfört med mina idéer.

Hellborg beskriver denna modernistiska skapelse som otrygg och definitivt inte inbjudande. Hans vision med sitt förslag utgick från att husen skulle vara egna individer med sina egna identiteter. Med mysiga gränder och naturens element införlivade i strukturerna.

– Jag har delat upp mina hus så att de blir som individer, så att byggnaderna sticker ut. Det ska vara mångfald in i detalj som främjar ett självständigt tänkande, så tänker jag.

Redan 1963 skrev Bengt Hellborg en debattartikel där han framförde sin kritik mot vissa byggen och framhävde sina visioner om en mänsklighet i bebyggelse. Han var före sin tid, det är först nu hans idéer börjat få gehör.

– Jag ifrågasatte vad man sysslade med och den texten har samma tillämpning än idag. Finns det någon som lyssnar, finns det många som ifrågasätter och lyssnar, säger han själv.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?