Laddar

Så kan förintelsens offer hedras i Malmö: ”Ett bredare sammanhang”

Förslaget om snubbelstenar återremitteras, frågan lever kvar.

delningar

På kommunfullmäktiges senaste möte den 1 februari togs förslaget om att anlägga snubbelstenar upp. Det är gatstensliknande minnesmärken för Förintelsens offer som skapats av den tyske konstnären Gunter Demnig.

Både den tekniska nämnden och kulturnämnden föreslog att motionen skulle avslås. Tekniska nämnden tog bland annat upp att konstverkens syfte inte kan uppfyllas i en stad där inga nazistiska deportationer skett. Båda var dock positiva till att uppmärksamma nazismens offer.

Under kommunfullmäktige debatterades frågan och motionären Olle Schmidt (L) ansåg att offren utan tvekan skulle uppmärksammas.

– Demnigs konstverk bygger på att Gestapo gick in i och såg till att människor deporterades. Det skedde inte här, men jag vill uppmärksamma de personer som bodde här och sedan begav sig till Tyskland var de senare deporterades från eller dem som kom hit efter kriget. Uppmärksamma Förintelsens offer i ett bredare sammanhang, säger han.

Under mötet beslutade kommunfullmäktige att motionen skulle återremitteras. Den går då tillbaka till kommunstyrelsen som får hantera ärendet innan ett reviderat förslag läggs fram till fullmäktige.

– Vi har ökande problem med antisemitism i Malmö. För mig är det den just nu allra viktigaste frågan här. Vi behöver få bort antisemitism och stämpeln på Malmö som en antisemitistisk stad vilket har slagit rot i Sverige och även internationellt, säger Olle Schmidt.

Schmidt berättar vidare om gamla Södervärnsskolan där många människor anlände för att få vård efter det att koncentrationslägren befriades. Fiskebåtar som anlände till Limhamn och räddade tusentals judiska liv.

Malmö är en stad som i hög grad påverkades av det som inträffade under andra världskriget och Schmidt vill att detta uppmärksammas.

Det kommer inte att bli Demnigs ”Stolpersteine” men möjligen plakat eller minnesmärken, tror Schmidt.

– Vill man så kan man. Min uppfattning är att det kommer bli av, sen är frågan när. Men oavsett vad det blir så ska det påminna om att här fanns ett liv, man ska minnas ett livsöde. Judiska församlingen i Malmö ska givetvis säga sitt om detta.

Huruvida man ska uppmärksamma att nazister ska ha gömt sig i Malmö med minnesplakat på byggnader återstår att se.

– Malmö var inte fritt från nazister, vare sig i början av kriget eller i slutet.

I veckan gav den tyska konstnären klartecken för anläggandet av ett tiotal stenar till Stockholm. Oslo har sedan tidigare ett antal och många länder i Europa har fått snubbelstenar sedan lanseringen i mitten av 1990-talet.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?