Så har nyårsnatten varit i Malmö enligt polis och räddningstjänst

Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån/ Dominic Aves, Mostphotos

"Det har inte skjutits raketer på samma nivå som tidigare år", säger Kim Hild, polisens presstalesperson.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det är en relativt positiv bild som polisen har att förmedla av nyårsnatten i Malmö.

– Generellt sett har det varit lite över förväntan. Vi har haft höjd för att agera om det blivit som liknande år, men det har det inte blivit. Framförallt har vi haft höjd vid Möllevångstorget. Det har varit stökigt, det är ju definitionen av nyårsafton, men det har varit lugnare än tidigare år. Vi har inga allvarliga personskador och det har inte skjutits raketer på samma nivå som tidigare år, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral region Syd. 

De flesta brott som har anmälts under natten rör misshandlar.

– De flesta av anmälningarna som kommer in i samband med firanden handlar om misshandel i nära relationer, det är svårt att säga något om specifikt skadeläge men det har inte varit några anmälningar om grövre våldsbrott, säger Kim Hild.

Mellan klockan 22 på nyårsaftons kväll och 05 på nyårsdagens morgon har det anmälts elva stycken misshandlar.

– Enligt statistiken såg det ungefär ut som en hektisk lönehelg, säger Kim Hild.

Det har även anmälts tre rattfyllerier under natten, och ett av dem är ett grovt drograttfylleri där en person körde mot färdriktningen på Inre ringvägen. Även den statistiken är som att vänta på en vanlig helg, enligt Kim Hild.

– Sedan har vi fått in många rapporter om att det smällts, och det har varit många smällare och raketer i vanlig ordning. Det är sådana brott vi har att vänta oss på nyårsafton, och det är inte ofta det leder till en anmälan, säger Kim Hild.

Polisen har registrerat totalt 13 stycken rapporter och smällare och fyrverkerier.

Fjorton personer har omhändertagits för fylleri men sammanlagt har nitton personer omhändertagits, och det inkluderar då även rattfylleri med mera.

– Det känns som en ganska liten mängd samtal ändå, så jag tycker att det ser lugnt ut generellt. 

Strax efter tolv på nyårsnatten larmades polis och räddningstjänst till Panelgatan i Malmö. Där hade en lägenhet börjat brinna. Enligt uppgift ska branden ha startat av att en raket skjutits in genom balkongen och både lägenhet och balkong stod i brand.

– Vi vet inte om det varit med uppsåt eller av misstag. Det är svårt att säga, för ingen står som misstänkt. Man har nog inte kunnat konstatera det, säger Kim Hild.

Ingen person ska ha kommit till skada. I övrigt har det inträffat flera småbränder under natten.

Räddningstjänsten har haft fullt upp under natten, men det har inte varit några direkt allvarliga händelser.

– Det har framförallt varit mindre utomhusbränder, men det har varit många larm. Det har handlat om alltifrån containrar till träpallar och lägenheten i Oxie som brunnit, men ingenting direkt allvarligt. Det har rört sig om totalt 80-talet larm i område syd, som även innefattar Trelleborg och Ystad och Simrishamn. Fram till halv fem-tiden var det att göra, därefter lugnade det ner sig. Det har säkert en koppling till fyrverkerier, dock inte alla, men säkert en hel del av de bränderna, säger Måns Krok, inre befäl hos Räddningstjänsten Syd.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar