Så farlig är nya stöt-trenden – som sprids på internet

Oro sprider sig bland föräldrar efter att en ny trend sprider sig bland ungdomarna. Men nu tonar experten ner på farorna.

delningar

En ny fluga ansluter sig till mängden av olika trender som spridits i sociala medier de senaste åren. Plankning, ”ice bucket challenge” och Mannequin challenge är några av aktiviteterna som tagit internet med storm och engagerat både vuxna och barn.

Den senaste trenden som slår stort bland skolelever har fått namnet ”Sharpie shock challenge” och går ut på att man ska rita på armen med en mörk penna och sedan ta en bild med en kamerablixt. Gör man detta så får man en ”stöt”.

Trenden har väckt oro bland föräldrar men nu har tidningen Metro tagit reda på hur farlig trenden egentligen är.

Dag Hanstorp, professor i fysik vid Göteborgs universitet berättar om vad som händer när man känner av, vad han menar inte är en stöt.

– Den mörka färgen svart är per definition en färg som absorberar allt ljus och det som egentligen sker är en uppvärmning. När man tar blixten och blåser av blir det en kort puls med intensivt ljus som väldigt snabbt blir varm och då känns det som en stöt, säger han.

Men det är alltså inte en stöt, utan en mikrovärmechock.

– När man hör ordet stöt tänker man på en elektrisk stöt och det är det inte. Det är en mikrovärmechock, att det bränner till en kort tid. Man kan likna det vid om man står nära vattenkokaren och så hoppar det upp några vattenstänk, då smärtar det till lite precis på den punkten, säger Dag Hanstorp.

Är det farligt?

– Nej, inte mer än att det smärtar till lite.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.