Laddar

Ryssen kommer – med ölfestival till Malmöborna

En handfull ryska ölbryggare kommer till Malmö under lördagen och ställer till med ölfestival. Tusentals har anmält sitt intresse på Facebook.

delningar

På lördag öppnar Taproom Malmö upp dörrarna på Bergsgatan och bjuder in Malmöborna till ölfestival. Festivalen hålls för fjärde året i rad och tidigare har lokal öl från Göteborg, Portugal och Frankrike fått vars ett temaår.

I år är det Rysslands tur och den Malmöitiska inbjudan kom inte helt oväntat efter ett par glas öl.

– Vi var på en konferens i Ryssland och träffade bryggerierna där. Då drack vi en del öl med varandra och så började vi prata om att ha en rysk ölfestival, säger Anders Hansson, ägare av Taproom Malmö.

 

Gänget bakom Taproom Malmö samlade i samtal om lördagens festival. Foto: Filip Beijer

Flera av de ryska ölbryggarna kommer att närvara under evenemanget.

– Mellan tio och femton representanter kommer hit totalt. Det är jäkligt kul att man får chansen att träffa de lokala bryggerierna, säger Anders Hansson.

Ryssland som är mer känt för sina starkare alkoholdrycker har precis som många andra länder inspirerats av USA som har blivit en trendsättare i ölvärlden. Men den egenproducerade ölen har sitt ursprung i Storbritannien.

– Ryssland har en ganska lång ölhistoria. Dels har vi Russian Imperial Stout som kom när den brittiska ölen blev väldigt populär hos ryssarna.. Till slut kom man på att man kunde brygga ölen själv och då kom den baltiska portern, som är en variant på den och som fortfarande säljs bra, säger Thomas Fransson, huvudbryggare på Taproom Malmö.

Enligt gästlistan på Facebook har över tusen personer angett att de är intresserade av festivalen och strax under 300 personer har tryckt i att de kommer.

– Vi hoppas att det blir fullt hus här, folk kommer och går under dagen, men vi har sagt att vi slutar vid 22 och sen får vi se hur mycket folk här är då, säger Anders Hansson.

 

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?