Risk för omfattande tågstrejk: ”Vi hoppas att konflikten löser sig”

Öresundsbrons tågtrafik riskerar att stängas ner inom en snar framtid.

delningar

Banedanmark kan bli tvingade att ställa in all tågtrafik i Danmark och även tågen över Öresundsbron, rapporterar News Öresund.

Förhandlingarna mellan facket och arbetsgivarna har strandat. Den 4 april går facken ut i strejk om konflikten inte är löst tills dess. Tågtrafiken över Öresundsbron kommer att stängas men även flygtrafik från Kastrup kan påverkas.

– Vi har idag upplyst järnvägsföretagen om att det strejkvarsel vi har mottagit kommer drabba Banedanmarks verksamhet mycket hårt om den bryter ut. Bemanningen uppsattas bli allt för gles och utspridd. Därför kommer järnvägstrafiken att ställas in, kommenterar Sören Boysen, teknikchef vid Baneverket, i ett pressmeddelande under fredagen.

Men i dagsläget är det för tidigt att säga exakt hur Skånetrafiken ska agera om konflikten i Danmark bryter ut, enligt Mikael Espling, affärschef Öresundståg vid Skånetrafiken.

– Stänger Banedanmark trafiken kan vi inte köra över bron. Vi hoppas att konflikten löser sig innan det blir så men självklart behöver vi förbereda oss på det. Vi ska se till att vara förberedda om den situationen uppstår. Vår plan är att hålla oss uppdaterade hela tiden, följa utvecklingen och föra dialog med båda parter, säger Mikael Espling till News Øresund.

Flygplatsen Kastrup drivs av ett privat bolag utan offentliganställda, men en stor del av flygplatsens resenärer kommer till flygplatsen med tåg. Därför är det svårt att avgöra hur pass hårt strejken kommer att slå mot flygplatsen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar