Risk för omfattande ortopedikris i hela Skåne

Trycket på ortopedavdelningarna i Skåne är stort. - Foto: Pixabay

Situationen i Ystad riskerar att göra trycket ohållbart.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Förra veckan stod det klart att de sista sjuksköterskorna på ortopedavdelning 8 på lasarettet i Ystad säger upp sig. Ny personal är svår att hitta, och tvingas avdelningen att stänga helt riskerar trycket att bli ohållbart i hela Skåne, rapporterar Sydsvenskan.

– Om en avdelning med fjorton vårdplatser och en stor akut verksamhet måste stänga påverkas flödet på alla de övriga fyra akutsjukhusen. De platserna behövs, säger Magnus Eneroth som är verksamhetschef för ortopedin på Skånes universitetssjukhus till tidningen.

Trycket på ortopedavdelningarna i Skåne är redan idag högt och de senaste två åren har ambulanser medvetet dirigerats till Ystad för att minska trycket på Skånes universitetssjukhus där det enligt Magnus Eneroth idag skulle behövas ytterligare 27 vårdplatser för att fylla behovet.

På de andra skånska sjukhusen ser läget likadant ut – i Helsingborg är tillräckligt många vårdplatser öppna för att klara det akuta flödet, men personalbristen har lett till att inte alla operationssalar kan hållas öppna, och i Kristianstad saknas det mellan sex och tio vårdplatser beroende på om det är helg eller vardag.

Enligt Magnus Eneroth kan de idag bara genomföra en fjärdedel av de planerade operationer de skulle behöva genomföra. Främst är det äldre multisjuka patienter som måste opereras på större sjukhus, med större övervakningsresurser, som drabbas, rapporterar Sydsvenskan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar