Laddar

Rekordlågt utbud av bostäder i Malmö

Allt färre lägenheter läggs ut till försäljning i Malmö. Det visar en ny mätning av Booli.

delningar

Det är sajten Booli.com som har tagit fram ny statistik om hur många bostäder som finns ut till salu Sveriges tre största städer. Statistiken visar att det publicerats färre annonser under oktober och november än under samma period tidigare år.

– Det låga utbudet i kombination med korta annonstider och en låg andel prissänkta objekt tyder på att marknaden är till säljarnas fördel. Samtidigt blir den som funderar på att sälja sin bostad osäker när utbudet är lågt- kommer rätt bostad hinna dyka upp innan jag måste flytta? säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli.

Störst skillnad bland storstäderna syns i Malmö stad. Antalen lägenheter som är ute till försäljning har minskat med 23%. Antal hus till salu har minskat med 12%. Minskningen är effekten av bland annat amorteringskravet som infördes 1 juni i år.

– Det låga utbudet kan förklaras av en låg rörlighet till följd av olika inlåsningseffekter. Amorteringskravet hindrar många från att köpa större med nya lån. Samtidigt gör flyttskatterna och diskussioner om att uppskovet ska ändras att många väntar med att sälja för att inte utlösa reavinster innan en ny uppskovsreform införs, kommenterar Mats Ljung, ägare och styrelseordförande för Bjurfors Sverige.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?