Rekordfå bränder hos MKB: ”Sjunkit drastiskt”

Foto: Pixabay

Kostnaderna har sjunkit med 50 procent.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Siffran för hur många bränder som sker under ett år i MKB:s cirka 23 000 lägenheter med tillhörande garage, miljöhus och förråd är nu nere på färre än 20 per år. En historiskt låg siffra enligt det kommunala bostadsbolaget. 

- Sedan MKB började arbeta med brandskyddsprogrammet 2010 har antalet incidenter sjunkit drastiskt. Kostnaderna för bränder har sjunkit med 50 procent sedan 2014. Det är en ekonomisk vinst, men den största vinsten är att tryggheten ökat för alla som bor hos oss, säger Mattis Leisow, skadesamordnare på MKB i ett pressutskick. 

Enligt bolaget är brandskyddsprogrammet omfattande och innehåller bland annat kontroller, utbildning och samarbete med både räddningstjänst och polis. 

- Den dagliga tillsynen är jätteviktig för att förebygga bränder. Jag och de andra husvärdarna går runt i området och kontrollerar så att det inte finns möbler och annat skräp som kan börja brinna. Trots att vi ofta har containrar får jag beställa hämtning av möbler, mattor och barnvagnar varje vecka, säger Corina Mate, husvärd på Augustenborg.

I april i år hade MKB installerat sprinklers och larm i 200 miljöhus och förråd. De kostnaderna är redan intjänade – eftersom nio bränder kunde släckas i tid tack vare de nya systemet. 

- Nu fortsätter vi att installera sprinkler- och larmanläggningar i resten av beståndet. När vi är klara i slutet av 2018 har hela MKB ett mycket bra brandskydd. Det gör att försäkringspremierna blir lägre, personalen får mer arbetstid över till annat och framför allt kan våra boende känna sig tryggare, säger Mattis Leisow.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar