Regionala skillnader – här går priset på bostadsrätter upp mest

Anders Hansson är privatekonomisk expert på Sparbanken Skåne.

Skåne går emot nationella trenden.

delningar

De senaste tolv månaderna har priserna på bostadsrätter sjunkit med fem procent. I Skåne ökade de, men utvecklingen skiljer sig även här. I regionen är det östra Skåne som svarar för den starkaste prisutvecklingen på bostadsrätter. I västra delen har den tvärtom stannat av. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som Sparbanken i Skåne har tagit fram.

– Bostadsrättsmarknaden i Skåne har överlag visat god stabilitet. Det vi ser nu är att den uppåtgående prisutvecklingen stannat av i många kommuner i västra delarna av Skåne, där priserna redan ligger på en hög nivå. I flera kommuner i östra delarna har priserna ökat betydligt mer senaste året, säger Anders Hansson, privatekonomisk expert på Sparbanken Skåne.

I Kristianstad och Simrishamns kommuner har priserna ökat med 28 respektive 29 procent mellan mellan oktober förra året och september i år jämfört med samma period året innan.

– I Kristianstad vet vi att bostadsmarknaden gynnas av en positiv inflyttning från övriga kommuner i Skåne. Bara från 2016 till 2017 ökade inflyttningen till Kristianstad från övriga Skåne från runt 1 700 till över 2 000 personer, säger Anders Hansson.

Trenden är den motsatta kring större städer som Lund och Malmö. Där letar sig bostadsköpare längre ut från staden för att hitta billigare bostäder. I Malmö har bostadsrättspriserna gått till att minska med en procent det senaste året från att ha ökat med runt tio procent per år mellan 2012 och 2017.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar