Rapport: Äldres datavanor riskfyllda – skapar stor oro

Foto: Wikimedia Commons

Den digitala utvecklingen ökar sårbarheten hos äldre, enligt PTS.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En halv miljon svenskar använder inte internet över huvud taget. Majoriteten av dessa är över 66 år gamla. Det visar en rapport som Internetstiftelsen har gjort.

Samtidigt som vårt samhälle blir mer och mer digitaliserat blir de som står utanför systemet mer sårbara – vilket oroar myndigheter.

Post- och telestyrelsen har kartlagt utvecklingen av betalningar, baserat på Internetstiftelsens statistik.

– Dels kommer det många nya betaltjänster som många också väljer att använda. I takt med det minskar också intresset för kontanter. Med den snabba utvecklingen ökar sårbarheten för alla som står utanför, säger Fredrika Hed Rosén som är ansvarig för rapporten på PTS till Dagens Nyheter.

Totalt är det en halv miljon som inte kan betala sina räkningar själva på nätet och de som inte har någon annan att ta hjälp av, blir på så sätt beroende av att traditionella betaltjänster fungerar.

Det oroar myndigheterna eftersom det finns stora säkerhetsrisker med att låta andra personer få tillgång till ens privata uppgifter.

– Det vi hör är att många tar hjälp av familj, grannar, vänner och bekanta för att betala via internet och att detta inte sker på ett rättssäkert sätt. Att man lämnar ut privata koder och uppgifter till folk är otryggt och tveksamt ur rättssäkerhetssynpunkt, säger Johanna Jansson, länsstyrelsernas nationella samordnare för grundläggande betaltjänster, till DN.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar