Laddar

Provspelade för West Ham – nu öser han in mål i division 6

24Malmö.se startar nu artikelserien: Veckans idrottsprofil. Först ut är Abdihakim Mohamed, killen som provspelade med Premier League-lag men blev kvar i Malmö. Nu öser han in mål för division 6-laget Seveds FK.

delningar

Abdihakim Mohamed kom som fyraåring till Malmö från Somalia. Till Seved, ett område det ofta talas negativt om – men det är en bild som han själv inte delar.

– Jag har haft en jättebra uppväxt här. Vi är alla som en enda stor familj, man känner nästan alla. Jag bor på Seved fortfarande och trivs jättebra. Det är mest folk som inte bor här som pratar på det sättet, säger Abdihakim Mohamed när vi möts innan lagets träningspass.

Abdihakim Mohamed var lovande som fotbollsspelare och inledde sin karriär i Heleneholm SK, det var laget som låg närmast. Därefter har han spelat i flera olika klubbar i Malmöområdet – däribland IFK Malmö, Heleneholms SK och Mabi. Som 19-åring fick han chansen att provträna med West Ham United och Queens Park Rangers. En dröm för de allra flesta.

– Just då spelade jag i IFK Malmö och fick chansen via en kontakt till familjen. Queens Park gillade inte riktigt min spelstil, och det var mycket glidtacklingar i den engelska fotbollen. Det passade inte mig, säger han och fortsätter:

– Avram Grant tränade West Ham då och han gillade mig, men jag tror att han fick sparken sen. Jag var där och tränade i ett par veckor, men efter att han fick sparken hörde jag aldrig något mer.

Abdihakim kom hem från England – och valde att sluta med fotbollen. Under ett par års tid gjorde han annat innan han 2014 gjorde comeback när Seveds FK startades upp.

– Du vet, jag har alltid haft problem med skador, ont i ett knä och när det inte gick så bra tog jag en paus. Jag slutade, eller tog en lång paus. Men när Seved drog igång ett lag började jag spela igen, säger han.

Du kunde inte hålla dig borta? – Nej, jag älskar ju fotboll. Jag har spelat fotboll så länge jag kan minnas. Så fort det är en match på TV brukar jag kolla på den.

Comebacken i nystartade Seveds FK blev en succé och under fjolåret gjorde Abdihakim 29 mål – trots att han missade flera matcher. Något som gav eko. Flera klubbar högre upp i seriesystemet hörde av sig till honom.

– Det var ett par lag i division 1 och något i Superettan som hörde av sig faktiskt. Men jag vet inte, det är väldigt mycket träning och jag sa nej då. Nu i sommar under uppehållet kanske jag ska träna med något lag. Vi får se, säger Abdihakim och fortsätter:

– Det är bra här i Seved. Vi har väldigt många bra spelare som skulle kunna spela högre upp. När vi spelar brukar det komma väldigt mycket folk och kolla på oss, kanske runt 100 personer. Alla vill att vi ska vinna. Våra fans stöttar oss alltid.

Vad tänker du kring din egen framtid, har du någon målbild? – Vi får se. Jag tror att jag skulle klara av det, men jag behöver få upp min kondition lite. Om jag nu skulle lämna och spela högre upp så ville jag först och främst spela upp Seveds FK i division 5.

Seved FK:s fotbollsansvarige, Ahmed Warsame, berättar om Abdihakims betydelse för fotbollsklubben.

– Det är en fantastisk människa som man alltid kan lita på. Han öser in mål och räddar oss oftast ur tuffa situationer. Förra året gjorde han nästan hälften av lagets mål. Nu är han ju 27 men han har en enorm potential, säger han.

Hur går det då för Seveds FK? Klubben är nykomlingar i division 6 och säsongen kunde knappt ha startat bättre. Efter fyra omgångar ligger de tvåa i tabellen med tre vinster och en oavgjord. Hur det gått för Abdihakim? Han har gjort sju av lagets 16 mål.

 

 

 

 

 

Abdihakim Mohamed Ålder: 27. Längd: 179 centimeter. Vikt: 65 kilo. Familj: Mamma och bror. Moderklubb: Heleneholms SK Nuvarande klubb: Seveds FK. Andra klubbar: IFK Malmö, Mabi, BK Olympic. Förebild: Christiano Ronaldo. Motto: Att alltid tänka positivt. Det finns alltid de som har det värre. Aktuell: Målkung som är först ut i 24Malmös nya artikelserie.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?