Prova på-helg för barn och ungdomar: "Det finns en idrott för alla"

Nu får barn och ungdomar chansen att testa på de olympiska idrotterna i Malmö.

delningar

Under Olympic Day i Malmö nu till helgen, den 8 till 9 juni, vill Sveriges Olympiska Kommitté att varje barn ska kunna hitta sin idrott. Nu breddar de arrangemanget genom att ta med olympiska programmets nya livsstilsidrotter.

- Vi kallar vår nya satsning för Urban Olympics. Det blir som ett projekt i projektet. Vi visar upp de nya livsstilsidrotterna som numera är med på OS-programmet, vilket är är klättring, skateboard, streetbasket, beachvolleyboll och parkour. Detta kommer vara för lite äldre barn och ungdomar, från 12 till 15 år. Dit kommer också två riktiga världsstjärnor inom skate, säger projektledaren Nathalie Larsson till 24Malmö.se.

Foto: Privat

Skateboardåkarna Karl Berglind och Herman Möller kommer att vara i Urban Olympics-området vid Ribersborg under lördagseftermiddagen mellan klockan 13 till 14. Parkspecialisten Karl Berglind är en av världens främsta skateboardåkare. Han finns med i SOK:s Topp- och Talangprogram, och en av olympierna som får stöd för en satsning mot OS i Tokyo 2020.

Foto: Privat

Som vanligt finns det även gott om utrymme att testa andra OS-grenar som då främst riktar sig till de lite yngre barnen i åldrarna sju till 12 år, så som basket, kanot, segling och golf.

– Det här är ett projekt som Sveriges Olympiska Kommitté har haft sedan 2011. I år besöker vi Stockholm, Göteborg och Malmö. Det går ut på att vi bjuder in föreningar som finns lokalt för att barnen ska få upp ögonen för vilka idrotter som finns i närområdet, säger Nathalie Larsson, och fortsätter;

– Det finns ett väldigt stort och bra föreningsutbud och vi tror att det finns en idrott för alla, men vissa tycker om individuella grenar och andra lagsport. Det här är ett jättebra rekryteringstillfälle för föreningarna, speciellt från de lite mindre idrotterna. Ofta får de ett antal nya medlemmar, vilket är jättekul för då har projektet fyllt sitt syfte.

Foto: Privat

Det finns flera olympier på plats under helgen, så som Sofia Paldanius (kanot), Jalmar Sjöberg (brottning), Johan Röjler (skridsko) samt Anna Laurell-Nash (boxning). Under fredagen håller Olympic Day öppet i Ribban för skolklasser som anmält sig via SOK:s hemsida. Under lördag och söndag är det Olympic Day mellan 11 till 16 och Urban Olympics klockan 11 till 18. På söndag har Urban Olympics öppet klockan 11 till 16.

- Allt är gratis och det är fri entré. Det finns flodtrucks och musik och all utrustning finns att låna på plats, säger Nathalie Larsson.

Foto: Privat

Foto: Privat

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar