Laddar

Privatperson prisas av polisen: ”Fantastiskt civilkurage!”

Ingrep när han såg en äldre dam bli rånad, envarsgrep en efterlyst tjuv.

delningar

Under måndagen vid klockan 15 kom en man i 50-årsåldern körandes på Erikslustvägen. I höjd med Fridhemstorget ser han en äldre kvinna med rullator och en man som går tätt inpå henne.

Inledningsvis tror han att det är en ledsagare eller anhörig men när han står stilla med bilen ser han att mannen sträcker ner handen och tar kvinnans plånbok. För att därefter vända och gå därifrån.

Raskt kör mannen och parkerar bilen för att sedan konfrontera den misstänkta tjuven.

– Han leder mannen tillbaka till kvinnan och frågar henne om hon saknar något, vilket hon gör. Mannen försöker då slita sig men detta vittnet envarsgriper honom tills vi kommer, säger polisens presstalesperson Nils Norling. 

När polisen kommer till platsen återfinns plånboken kastad vid sidan av en hundpatrull. Man häver också gripandet då den misstänkta 35-åriga mannen är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för liknande brottslighet.

– Det här är ett fantastiskt exempel på civilkurage! Mannen ser brottet och gör något åt det. Jag är djupt imponerad!

Anser ni att privatpersoner ska agera på detta sättet om de ser ett brott?

– Vår rekommendation är att ta kontakt med oss omedelbart. Denna mannen kände sig så trygg i situationen och det fick ett fantastiskt resultat. Han har agerat föredömligt!, säger Nils Norling.

Den 35-åriga mannen är nu anhållen misstänkt för grov stöld. Kvinnan fick tillbaka sina plånbok med allt innehåll intakt. Ingen ska ha blivit skadad vid händelserna.

Relaterade artiklar