Postnord: Då kan din brevlåda försvinna

Genrefoton: Wikimedia Commons/Josve05a, Postnord/Kalle von Hausswolff.

Tiotusentals hushåll kan komma att påverkas framöver.

32 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I framtiden kan Postnord komma att sluta dela ut post till tomtgränsen.

Bakgrunden är företaget måste effektivisera sin postutdelning, på grund av de minskade mängderna brev som skickas.

Det kan innebära att tiotusentals hushåll i Sverige kan förlora sina brevlådor framöver, för att istället hämta sin post på gemensamma postcentraler.

Situationen håller på att bli verklighet i ett bostadsrättssområde i Hovsta utanför Örebro. Där vill Postnord sluta dela ut post till tomtgränsen. Istället ber företaget de 300 boende att enas om gemensamma postcentraler där de får hämta sin post.

– Det är ett skämt. Vi bor i ett tättbebyggt område, inte på landsbygden, säger Marita Hallberg som bor på en av de berörda adresserna i Hovsta till SVT Nyheter.

I Hovsta ska det handla om att brevbärarna ska sluta cykla för att istället dela ut posten med bil, vilket inte är tillåtet på de små vägarna i området.

– När det är färre brev som ska delas ut måste man köra längre sträckor och då behöver brevbäraren ha ett större mottagningsområde. Då fungerar det inte längre att cykla utan man måste kanske använda bil. Den komplikationen gör att man kanske måste se över nya platser där postutdelningen kan samlas, säger Emma Maraschin, chef vid PTS enhet för posttillsyn till Dina Pengar.

Om postutdelningen inte blir mer effektiv, finns det också risk för att vi i framtiden i förlängningen kommer att tvingas betala skatt för att ta emot post, enligt Emma Maraschin.

Samtidigt har Postnord flaggat för att man antagligen kommer att tvingas sänka antalet dagar som brevbäraren levererar post till att leverera varannan dag istället. Försöken inleds i höst och kan bli genomfört i hela landet nästa år, enligt Dina Pengar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar