Positiv utveckling i tre av Malmös utsatta områden

Samverkan mellan polisen, Malmö stad och andra aktörer har skapat en positiv utveckling i Malmös så kallade särskilt utsatta områden, uppger polisen.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

För tredje gången har polisen tagit fram en nationell lägesbild för utvecklingen i utsatta områden i landet. Den fungerar som underlag för samverkan mellan polis, kommun och andra i arbetet med att minska brottsligheten och öka tryggheten. I Malmö är fyra områden med på listan i år. Tre av dem klassas som särskilt utsatta områden:

✓ Södra Sofielund (Seved)

✓ Rosengård söder om Amiralsgatan

Nydala/Hermodsdal/Lindängen (Läget oförändrat)

Ett område är ett så kallat riskområde:

✓ Holma/Kroksbäck/Bellevuegården

Det är en effektiv samverkan mellan polisen, Malmö stad och andra aktörer som har skapat en positiv utveckling i tre av Malmös så kallade särskilt utsatta områden. Situationen för de som bor och arbetar i de utsatta områdena är däremot fortfarande påverkad och kräver fortsatt krafttag från samhällsfunktioner. Men överlag har polisen lättare att arbeta i dessa områden; de möts av mindre konfrontationer och våld och större samarbetsvilja.

– Både vi inom Malmö stad och polisen i Malmö har också haft möjlighet att under några år satsa särskilda resurser på det förebyggande arbetet, vilket nu börjar få effekt. Väl fungerande samverkan mellan staden, polisen, näringslivet och civilsamhället är en starkt bidragande orsak till att utvecklingen går i rätt riktning, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör i Malmö stad i ett pressmeddelande.

Arkivfoto: Michael Hoffman, Mostphotos.

I Holma/Kroksbäck/Bellevuegården träffas varje vecka kommun- och områdespoliser, Malmö stad och andra aktörer för att gå igenom den dagsaktuella lägesbilden för området och följa upp effekterna av de insatser som gjorts. Tack vare den täta kontakten kan insatser snabbt sättas in mot problem som uppkommer. Riktade insatser mot den öppna narkotikahandeln och satsningen "Sluta skjut" är några anledningar till den ljusare trenden. En annan är framgångar i polisens utredningsverksamhet som lett till att tongivande kriminella sitter häktade eller avtjänar fängelsestraff och därmed inte kan påverka området negativt.

– Den feedback vi får från allmänheten är att många upplever att det blivit mycket lugnare och att det känns tryggare att vistas i området. Det är glädjande, för det är ju det som är målet med vårt arbete, säger Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef Malmö Söder i pressmeddelandet.

Genrefoto.

Även i södra Sofielund (Seved) har kommun- och områdespoliser arbetat under lång tid för att göra området tryggare. Precis som i Holma/Kroksbäck/Bellevuegården har polisens förstärkta utredningsverksamhet lett till att kriminella i södra Sofielund avtjänar fängelsestraff, vilket har en lugnande effekt på området. Andra faktorer som påverkat området i positiv riktning är arbetet med att förhindra nyrekrytering av ungdomar till kriminella kretsar.

– Vi har under en längre tid sett en positiv utveckling på södra Sofielund. Arbete fortsätter nu lika målinriktat för att den trenden ska hålla i sig och förbättras ytterligare. När polisens lägesbild publiceras nästa gång hoppas vi att området är så tryggt att det lyfts bort från listan över särskilt utsatta områden, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef Malmö Norr i pressmeddelandet.

Rosengård söder om Amiralsgatan är det tredje området som finns med som ett särskilt utsatt område.

– I rapporten ser det ut som att det inte skett någon förändring här, vare sig negativ eller positiv, men jag menar att det även här går åt rätt håll. Vårt arbete i den här delen av Rosengård gör att det ser ljusare ut, säger Erik Jansåker i pressmeddelandet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar