Polisen varnar: Vanliga brotten som många cyklister begår

Foto: Mostphotos/ Oleg Kozlov/ Urban Anjar.

Så mycket kan du tvingas betala om du blir påkommen.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Våren är här och det innebär att fler och fler väljer att ta sig runt på cykel.

Polisen går därför ut med en varning för att påminna cyklister om reglerna som gäller i trafiken.

"Tillsammans har vi ett gemensamt ansvar för säkerheten i trafiken, som behöver bli bättre", skriver polisen på sin Facebooksida.

Vad gäller vid ett övergångsställe? 

Svar: Det är inte förbjudet att cykla över ett övergångsställe, men om du gör det har du väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen. Om du kliver av cykeln och går gäller samma regler som för de som går.

Får jag cykla mot rött? 

Svar: Nej. Vänta på grönt, annars riskerar du böter på 1 500 kronor.

Kan jag få böter för att jag cyklar för fort?

Svar: Ja, det kan man faktiskt. Vid gångfartsområden ska man cykla i gångfart, annars riskerar man böter på 1 000 kronor.

Enligt lag måste en cykel alltid ha fungerande bromsar och ringklocka. Alla under 15 år måste använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Det finns flera andra saker att hålla koll på för dig ska ge dig ut på cykel, men även för dig som kör bil eller motorcykel och delar vägarna med cyklister. 

Om du vill vara säker på att göra rätt när du korsar en väg, ska du alltid iaktta väjningsplikt – den gäller nästan alltid, enligt polisen.

Väjningsplikt

När du har väjningsplikt innebär det att du som cyklist i god tid ska sänka hastigheten eller stanna. Du ska ta hänsyn till fordon som närmar sig och du får bara köra vidare om det kan ske utan fara eller hinder.

Cykelpassage

En cykelpassage är ”en del av en väg som är avsedd att användas av cyklande eller förare av moped klass II för att korsa en körbana eller en cykelbana och som kan anges med vägmarkering”.

Ibland är cykelpassagen upphöjd men den kan också vara utformad på andra sätt. En cykelpassage är bevakad om trafiken regleras med trafiksignaler eller av en polisman och i annat fall obevakad.

Cykelöverfart

En cykelöverfart är "en del av en väg som är avsedd att användas av cyklande eller förare av moped klass II för att korsa en körbana eller cykelbana och som anges med vägmarkering och vägmärke".

"Vid en cykelöverfart ska trafikmiljön vara utformad så det säkras att fordon inte förs med högre hastighet än 30 km i timmen".

Övergångsställe

Det är inte förbjudet för dig som cyklar att korsa en väg på ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där. Om du kliver av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående. En cyklande som ändå korsar en väg på ett övergångsställe har alltid väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen. 

Gågata eller gångfartsområde

När du cyklar på en gågata eller ett gångfartsområde är högsta hastigheten gångfart och du har väjningsplikt mot gående. 

Att svänga åt vänster

Ge tecken i god tid innan du börjar svänga. Då vet andra trafikanter vart du är på väg. Om det är mycket trafik eller om du känner dig osäker, kan du göra ”den stora svängen”. Lägg dig längst till höger och fortsätt rakt fram över den korsande vägen. När det är fritt kan du slutföra vänstersvängen genom att cykla eller leda cykeln över vägen.

Cykla på cykelbanan

Om det finns en cykelbana, ska du normalt använda den. Vid färd med cykel får barn till och med det år de fyller åtta år använda gångbana om cykelbana saknas. Reglerna för placering är desamma som på vägen: du cyklar på höger sida och gör omkörning till vänster.

Cykla på körbana

Du får, om du är särskilt försiktig, cykla på körbanan även om det finns en cykelbana. Detta under förutsättning att du fyllt 15 år och att hastighetsbegränsningen på körbana inte är högre än 50 kilometer i timmen. I övrigt får du använda körbanan endast om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. Detsamma gäller för tvåhjuliga mopeder klass II.

Källa: Polisen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar