Laddar

Polisen varnar: "Det är ruskigt fult"

Här är bedragarnas nya metod – polisen utfärdar varning.

delningar

– Det är ett förfaringssätt som dyker upp med jämna mellanrum. Det är ruskigt fult, säger Håkan Carlsson, tillförordnad chef för polisens Circa-grupp, till Kvällsposten.

De hänsynslösa äldrebedragarna har en ny metod som får polisen att reagera starkt – och utfärda en varning. Bedragarna ringer till äldre ensamstående personer som blir tillsagda att deras brandvarnare måste bytas ut. Bedragarna uppges vara trevliga och hjälpsamma i samtalet, och frågar om de kan skicka en person till boendet.

Personen berättar att de kan ta ner brandvarnaren kostnadsfritt – men att det kostar cirka 40 kronor för arbetet. Bedragaren frågar sedan om de kan betala med kontokort, men under betalningen kommer problem uppstå. När den boende knappar in koden så tittar bedragaren på.

Enligt polisen kommer bedragaren sedan att gå till sin bil för att hämta den nya brandvarnaren, samtidigt som kortet sitter kvar i kortläsaren – väl i bilen lämnar bedragaren snabbt platsen, med både kort och kod till kontokortet.

– Det handlar helt enkelt om att man ska hitta på någonting för att bli insläppt i bostaden. Det kan finnas två anledningar till det: antingen att man vill stjäla det som finns där eller att man vill ha betalt för någonting och så tar man kontokortet, till exempel genom att man utger sig för att vara hantverkare, säger Håkan Carlsson till Kvällsposten.

Relaterade artiklar