Polisen satsar för säkrare trafik: "Alldeles för många dör"

Foto: Polisen

Förra året dog 82 människor och 433 skadades svårt inom region Syd.

delningar

Polisområde region Syd omfattar Skåne, Blekinge, Kalmar län och Kronoberg. Nu tar regionen ett omtag när det gäller trafiksäkerhetsarbetet.

– Genom att sänka medelhastigheten på våra vägar kan vi minska antalet dödade och skadade i trafiken. Därför är detta en så viktig verksamhet för oss, säger regionpolischefen Carina Persson i ett pressmeddelande.

Under de senaste åren har region Syds hastighetskontroller blivit färre. 2015 utfärdades 22 221 ordningsbotar för hastighetsöverträdelser. Under 2018 skrevs det endast 14 284. Samma tendens ses i hela landet.

– Antalet utfärdade ordningsböter har halverats sedan 2010, vilket är negativt för trafikverksamheten och ger fel signal till samhället. Men det är också viktigt att vi arbetar på rätt sätt. Vi måste ha låg toleransnivå och rapportera från 6 km överträdelse. Vi sänker inte medelhastigheten med att bara ta de som kör så fort att de förlorar sina körkort, säger Peter Hellqvist.

Polisen i region Syd gör nu ett omtag för att få ner antalet dödade och svårt skadade i trafiken. Man har inrättat en regionalt trafikråd och trafikgrupperna i polisområdena får ett tydligt samordningsansvar även för det vanliga trafiksäkerhetsarbetet. Fokus på trafikarbetet också att öka i den regionala ledningsgruppen.

- Alldeles för många människor dör i trafikolyckor. Utifrån den vetskapen är det en självklarhet för oss att satsa på vårt trafikarbete. Det handlar helt enkelt om att rädda liv, säger Carina Persson, regionpolischef.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar