Polisen om Malmömorden: "Vi behöver er hjälp!"

Nu vädjar polisen om hjälp - publicerar bilder på mordoffren.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Polisen i region Syd behöver allmänhetens hjälp för att lösa gamla ouppklarade mordfall.Nu har kalla-fall-gruppen publicerat 15 olika fall från olika orter i regionen, där de behöver hjälp från allmänheten med tips som gör att de kan komma vidare i mordutredningarna.

– Kalla fall-gruppen i polisregion Syd gör detta inte detta bara för att få möjligheten att lösa det enskilda ärendet utan också för att tydliggöra för den enskilde gärningsmannen – vi slutar inte jaga dig!, säger gruppens chef kommissarie Bo Lundqvist.

I början av 2019 kommer man att publicera ytterligare 15 ouppklarade mordfall.

– Denna satsning på webbpublicering har kommit till efter diskussioner inom kalla fall-gruppen. Vi har de senaste åren haft mer än fullt upp med aktiva förundersökningar i flera olika fall av ouppklarat dödligt våld. Detta har gjort att hanteringen av de ärenden som finns ouppklarade i arkivet inte kunnat göras på det omsorgsfulla sätt som det har varit tänkt. Det har lett till en frustration som vi nu vill råda bot på, säger Bo Lundqvist.

Utredningar av mord och dråp som har skett efter den 1 juli 1985 är aldrig nerlagda och utredningarna är öppna och kan klaras upp om det inkommer ny information till polisen, skriver man i ett pressmeddelande.

I Malmö behöver man hjälp med två mord. Mordet på 36-åriga Xam Muoi Trinh, 15-årige Ardiwan Samir och 30-årige Elvis Selimotic. Polisen har publicerat bilder på mordoffren på sin hemsida.

Här är polisens beskrivning av mordet på Xam:

"Xam Muoi Trinh anträffades avliden utav en anhörig i fastighetens gemensamma tvättstuga vid klockan 16.00 på eftermiddagen tisdagen den 19 november 1996. Xams anhörige larmade polis och ambulans och när dessa anlände till platsen kunde de konstatera att hon avlidit till följd av grovt yttre våld. Xam ringde ett telefonsamtal från sin bostad som avslutades strax innan klockan 12.30 vilket ger anledningen att tro att mordet inträffat mellan klockan 12.30–16.00", skriver polisen på sin hemsida.

Här är polisens beskrivning av mordet på Ardiwan:

"Strax efter tolvslaget på nyårsnatten söndagen den 1 januari 2012 larmades polis till en innergård på Ramels väg i Rosengård med anledning av en misstänkt skottlossning. När polisen kort därpå anländer till platsen anträffade de Ardiwan svårt skadad på marken. Ardiwan fördes med ambulans till Universitetssjukhuset i Malmö men avled senare av sina skador", skriver polisen på sin hemsida.

Här är polisens beskrivning av mordet på Elvis:

"Flertalet samtal inkom till polisens ledningscentral fredagen den 13 februari strax innan klockan 18.00 med anledning av ett bråk på Söderkullatorget där en man ska ha blivit skadad. Polis beordrades till platsen och när de anlände anträffades Elvis liggandes på marken vid ingången till en butik. Flertalet personer befinner sig på platsen och försöker hjälpa Elvis som blödde kraftigt. Elvis avled på sjukhuset senare samma dag till följd av de skador han fått", skriver polisen på sin hemsida.

Om man har någon information eller tips om vad som kan ha hänt i samband med morden uppmanas att kontakta polisen på följande sätt:

E-post: kalla.fall-region.syd@polisen.se Tipsformulär: Polisen i polisregion Syd Telefon: 114 14, be om att få prata med Polisens Kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion Syd.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.