TV: Polisen anmäls – för trakasserier av romer

I en vecka har romernas demonstration pågått utanför Stadshuset i Malmö. Nu anmäls polisen för trakasserier av romerna.

delningar

Sedan en vecka tillbaka har ett flertal romer demonstrerat utanför Stadshuset i Malmö. Bakgrunden är bostadssituationen, där romerna kräver antingen ett härbärge eller en uppställningsplats för tält och husvagnar.

Efter misslyckade medlingsförsök har polisen flera gånger kört bort romerna, då de lagts sig för att sova utanför Stadshuset.

Nu anmäls polisen för trakasserier av organisationen ”Centrum för sociala rättigheter”.

– Vi anser att det har skett väldigt mycket myndighetsutövning utan lagstöd. Det här är ett uppenbart fall där polisen tyckt att situationen varit obekväm, och använt juridiken för att bli av med människor, säger Jens, som representerar organisationen men som inte vill stå med sitt efternamn.

”Centrum för sociala rättigheter” kommer därför anmäla polisen både till Justitieombudsmannen (JO) samt Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Polisen tar sig friheten att bestämma vad en demonstration är. De kör bort folk och beslagtar madrasser och banderoller då de tycker det skräpar ner.

– Vi vill därför få prövat om detta verkligen har gått rätt till, och se till att polisen tar sitt ansvar så det inte händer igen, säger Jens.

Hur vill ni att polisen hanterar det här istället? – Vill ha dialog, men också att polisen försöker behandla de här människorna som alla andra. Om man vill upplösa en demonstrationen ska man göra det med korrekt lagstöd.

Polisen i Malmö har inget emot anmälan.

– Alla har rätt att anmäla polisen till de instanser som finns. Vi tycker det är bra för då granskas vi av de instanser som ska granska oss, säger Linda Pleym på polisen i Malmö.

Se tv-klippet ovan när polisen beslagtar romernas madrasser.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar