Laddar

Pant-app lanseras – så hamnar färre förpackningar i naturen

"Vi ger förpackningen det värde den förtjänar och en chans till ett nytt liv".

delningar

För lite sedan blev det klart att Hemköp utökar sitt projekt med att panta plastpåsar nu även till tre Malmöbutiker. Kedjan är först i landet inom dagligvaruhandeln att ha pant på plastpåsar.

Företaget PantaPåsen var först ut redan 2016 med att lansera pant på plastpåsar. Nu har man inlett ett samarbete med Apoteket AB och ska inom korta lansera sitt nya digitala pantsystem.

– Det finns redan ett invant beteende att besöka återvinningsstationerna. Vi främjar enbart detta beteende genom att sporra konsumenten att lämna sina förpackningar till återvinningen så de inte hamnar i hushållssoporna eller i naturen. Vi ger förpackningen det värde den förtjänar och en chans till ett nytt liv, säger Suwar Mert, PantaPåsens grundare och VD.

Pant-appen är den första digitala pantlösningen i världen, berättar Mert. Den fungerar inte bara för plastpåsar utan samtliga förpackningar.

Redan till sommaren blir Apotekets påsar digitalt pantbara, det gäller dock utvalda butiker.

– Vår vision är att appen ska se till att färre förpackningar hamnar i naturen, säger Suwar Mert.

Appen lanseras under juni.

Så fungerar pant-appen.

Steg 1: Du betalar för din förpackning i butiken som vanligt.

Steg 2: Besök närmaste obemannade återvinningsstation och scanna streckkoden på påsen. Lägg sedan påsen i rätt behållare.

Steg 3: Din pant betsas ut i appen och du väljer själv hur du vill lösa in panten.

Källa: PantaPåsen.

 

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?