Laddar

Owusu – talangen som överbevisade alla: ”Ingen stöttade mig”

Att slå sig fram som svart fotbollsspelare på 90-talet var tufft. 24Malmö.se träffade Mike Owusu för att prata om rasismen på läktarna, Erik Hamrén och de ambitiösa framtidsplanerna. Här är första delen i artikelserien "MFF:arna vi glömt".

delningar

Mike Owusu flyttade till Malmö från Ghana tillsammans med sin mamma 1986. Han var nio år och hade aldrig spelat fotboll i ett riktigt lag tidigare. Men när han spelade med klasskompisarna på rasterna på Segevångsskolan kände han att han hade talang. Han började spela med Kirsebergs IF och blev snabbt en stjärna i ungdomslagen.

– Jag hade briljant teknik, ända från början, säger han.

Efter tre år fick han frågan om han inte ville spela med den största klubben i staden, MFF, istället. Mike Owusu hoppade på tåget direkt och blev en del av en fin årgång MFF-talanger.

– Det jag minns mest från MFF-tiden var ungdomslaget, vi hade ett fantastiskt lag. Det var jag, Yksel Osmanovski, Daniel Andersson, Goran Trpevski och Björn Enqvist, säger han.

De unga talangerna utklassade de äldres fotbollskunskaper när de flyttades upp i A-laget i mitten på 90-talet, menar Mike Owusu.

– Det gick inte att jämföra. Vi var bättre än alla i A-laget. De äldre levde på sin fysik, det kunde man fortfarande göra på den tiden, säger han.

 

Att slå sig fram i toppfotbollen som tonåring var inte lätt. Att han dessutom hade sina rötter i Afrika var inte något som gick obemärkt förbi i mitten på 90-talet.

– Det var tufft, inte som nuförtiden. Det är klart att man hörde rasism på läktarna, men livet går vidare, säger han.

Men det var inte bara det. Mike Owusu kände också att hans bakgrund gjorde att han ständigt var tvungen att överbevisa tränare och medspelare.

– Jag var tvungen att vara bättre än de andra för att få vara med, så kändes det, säger han.

Mike Owusu lämnade MFF 1999 och gick till Örgryte, där han med Erik Hamrén som tränare vann svenska cupen och kom trea i allsvenskan 2002. Sedan spelade han två säsonger i Holland i NEC Nijmegen för att återvända till Sverige 2003 för spel med Trelleborgs FF.

I dag är Mike Owusu tränare i Husie. Men i framtiden drömmer han om större uppdrag.

– Om tre-fyra år tränar jag ett topplag i Ghana, det hoppas jag. Nu har jag barnen här i Malmö, men om ett tag kan de bestämma själva om de vill bo i Afrika eller Sverige, säger han.

 

Mike Owusu hade själv ingen stöttning hemifrån i början av sin karriär. Det vill han ändra på nu och finnas där för sina två söner.

– Jag vill finnas här och stötta dem, ingen gjorde det för mig. Jag hade kunnat gå hur långt som helst om jag hade haft stöd hemifrån. Titta på bara på de som blir proffs idag. Det är så många dåliga spelare som blir proffs att det är skrämmande! säger han.

Fem snabba med Mike Owusu Daniel Andersson eller Hasse Borg? Hasse Borg. En riktigt businessman. Möllan eller Lilla torg? Lilla torg. Swedbank stadion eller Malmö stadion? Swedbank stadion. Falafel eller kebab? Kebab. Zlatan Ibrahimovic eller Bosse Larsson? Zlatan.

Detta är artikelserien ”MFF:arna vi glömt”: Många spelare har genom åren representerat Malmö FF. Några är för evigt ihågkomna för sina insatser. Andra sådana som det kanske inte pratas speciellt mycket om i dagsläget. 24Malmö.se vill därför i vår artikelserie uppmärksamma spelarna som efter MFF-karriären glömts bort en aning av den stora massan. Vad gör spelarna i dag och hur ser de på tiden i Malmö FF? Dessa svar tänker vi bland annat ta reda på. Varje torsdag, till att börja med fem veckor framöver, kommer en ny artikel publiceras på 24Malmö.se. Vilken spelare vill du se ett reportage om? Mejla till redaktionen@24malmo.se

Relaterade artiklar