Laddar

Överviktig Malmöbo tvingades åka djurambulans – avvisades från tre sjukhus

Körandet tog flera timmar vilket bedöms som allvarligt då det fanns misstankar om blodförgiftning.

delningar

En kraftigt överviktig person som är hemmahörande i Malmö fick vänta på vård i flera timmar med misstänkt blodförgiftning.

Enligt en lex Maria-anmälan vägde personen 230 kilo och fick inte plats i en vanlig ambulans, skriver nyhetsbyrån Sirén. Därför tillkallades en djurambulans, extrasäng och ambulanspersonal från andra orter i länet, vilket tog tid.

”Man insåg att det skulle bli bekymmer att lasta patienten i ordinär ambulans, främst p.g.a. volymskäl.”

Därefter uppstod ytterligare fördröjning då tre sjukhus hänvisade patienten vidare. Anledningen var att man ansåg att andra sjukhus hade bättre möjligheter att operera den överviktiga personen.

Först ut var SUS i Malmö som hänvisade till Lund som i sin tur hänvisade till centralsjukhuset i Kristianstad. I Kristianstad hänvisade man tillbaka till Malmö.

Under tiden behandlades patienten med antibiotika, syrgas och vätsketerapi. Till slut var man åter på akutmottagningen i Malmö, flera timmar senare.

”…en fördröjning som innebar en risk för patientens hälsa.”

– Det gick bra med behandlingen, patienten mår bra idag säger Arne Olofsson, biträdande chefsläkare på Region Skånes prehospitala enhet.

Att personen fick åka runt i en djurambulans hade att göra med britsarna.

– Ambulanserna är förberedda för patienter som väger upp till 450 kilo, men det kan uppstå problem när man ska flytta dem mellan olika britsar. Det går bra när det är planerade vårdinsatser, men i akuta fall som detta behövs det en bättre beredskap i hela Skåne. Antalet överviktiga patienter ökar, så det är något vi måste ta höjd för i framtiden.

Händelserna inträffade i slutet av oktober förra året, händelsen rapporterades av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, den 10 januari.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?