Laddar

Otäcka överraskningen kan drabba fritidshusägare

Försäkringsexperten tipsar om sju saker att tänka på efter vintern.

delningar

Våren närmar sig och för många skåningar är det dags att öppna upp fritidshuset efter vintern.

Samtidigt möts många av obehagliga överraskningar. Har man som fritidshusägare till exempel glömt att tappa ur vattensystemet i huset eller haft för låg temperatur inomhus under säsongen är risken stor för vattenläckage, till följd av spräckta rör eller sönderfrysta ledningar.

– I vår del av Skåne har vi många fritidshus försäkrade och vi ser ett tydligt samband mellan sönderfrusna ledningar och när det varit köldknäppar. Vissa år kan det röra sig om skador för miljonbelopp som försäkringen ersätter, säger Per Vallbo, skadechef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Att åka ut till sitt sommarhus redan nu är en rekommendation till alla husägare, enligt Per Vallbo.

– Ett enkelt tips som gör att många läckage kan stoppas i ett tidigt skede är att som husägare stanna kvar när man slår på värme och vatten för att övervaka om något skulle hända. Det är annars lätt att åka hem och upptäcka läckaget först vid nästa besök, säger Per Vallbo.

Att stanna kvar i fritidshuset innebär att man bör vara på plats, det vill säga fysiskt i sin bostad. Prioritera bort att gå över till grannen och dricka kaffe – det kan nämligen ta en stund innan det märks om allt inte står rätt, enligt Länsförsäkringar. Att gå runt och lyssna är värdefullt för att höra eventuella ljud tillföljd av läckage i rör och ledningar.

Skulle man däremot råka ut för ett läckage av större karaktär kommer det att märkas snabbt och det går enkelt att direkt begränsa skadan genom att stänga av vattnet och ringa till sin lokala rörmokare.

– Det är otroligt viktigt att man inte på egen hand ger sig på att laga eventuellta lednings-, eller rörskador, utan att det görs av en certifierad och behörig hantverkare, säger Per Vallbo.

Bra tips inför vintersäsongen är att ha minst 15 grader i huset och att stänga av vattnet med huvudkranen, gärna varje gång man lämnar. En föredömlig husägare tappar även ur befintligt vatten ur ledningarna vid säsongslut.

– En luftvärmepump är en bra investering inför kommande vintrar. Blir det oväder med vind och minusgrader kan du höja värmen och på så sätt ge bättre skydd för vattenledningarna. Det är också bra att installera en termostatstyrd värmekabel i vattenledningarna för att undvika att ledningarna fryser. Annat enkelt knep är att öppna vaskluckorna när du åker ifrån din bostad, tipsar Vallbo.

Tips till den som ska öppna upp sitt vinterstängda fritidshus:

1. Ha god tid på dig och var gärna på plats i huset några timmar efter att vattnet vridits på. 2. Sätt på eller höj värmen i huset – låt det vara minst 15 grader, det kan komma fler kalla nätter. 3. Börja med att försiktigt öppna huvudvattenkranen. 4. Lyssna efter susningar i rören – det kan vara tecken på läckage. 5. Kontrollera alla synliga vattenledningar att det inte läcker. 6. Om det läcker – stäng av huvudkranen direkt – ring en certifierad rörmokare. 7. Installera en termostatstyrd värmekabel i vattenledningarna. 8. Ta för vana att alltid stänga av vattnet innan du lämnar ditt fritidshus.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?