Öresundsbron fyller 19 år – se de spännande siffrorna

Foto: Bengt Hultqvist / Mostphotos.

Nytt jätteprojekt påbörjas i höst.

delningar

Idag, den 1 juli 2019, är det 19 år sedan invigningen av Öresundsbron den 1 juli 2000. För att uppmärksamma detta har Öresundsbro Konsortiet lyft siffror och fakta om förbindelsen sedan starten.

Förra året körde sammanlagt 7.502.306 fordon över bron och i genomsnitt passerade 20.554 fordon per dygn. År 2001 – som var det första hela året som bron var öppen – körde 2.950.872 fordon över Öresundsbron.

I höst påbörjas ett stort projekt på bron. Då ska nämligen Öresundsbrons zick zack-fmroade stålkonstruktion under vägbanan målas om för fortsatt skydd mor korrosion. Sammanlagt är det 300 000 kvadratmeter som ska målas och projektet väntas fortgå till 2032. Ommålningen beräknas kosta 300 miljoner DKK.

Förra året stängdes bron av under fyra gånger på grunda v trafikolyckor och tekniska problem. Totalt hela året var bron stängd under fem timmar, vilket är den kortaste tiden sedan den invigdes.

Øresundsbrons försäljnings- och marknadschef Fredrik Jenfjord kommenterar trafiken i år:

– Sveriges krona har fortsatt att försvagas och det påverkar tydligt trafiken från den svenska till den danska sidan av sundet. Vi ser en tillbakagång för trafiken under årets första fem månader jämfört med i fjol, men fritidsresandet ökar lite och det beror på ökad trafik från den danska sidan. Med en starkare dansk krona är shopping i Sverige allt attraktivare för många, säger Fredrik Jenfjord i ett pressmeddelande.

– Nu väntar sommarmånaderna och det är alltid en trafikintensiv period för oss på Øresundsbron, med semesterresor som ofta börjar med en resa över bron.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar