Laddar

Nybyggen för dyra – allt fler får bostadshjälp via socialen

Störst ökning är det i Malmö där 500 nya lägenheter tillkommit på två år. Kommunens fastighetskotor får hantera allt fler ärenden framöver.

delningar

Ökningen av nybyggnationer och bostadsbrist drabbar de svagaste grupperna i samhället. De som inte har råd till en nybyggd lägenhet eller en dyr bostadsrätt. I Skåne har antalet andrahandslägenheter som socialtjänsten erbjuder ökat från 2 700 till 4 000 på två år, skriver Sydsvenskan.

Störst är ökningen i Malmö där 500 nya lägenheter har tillkommit sedan 2016.

– Socialen vänder sig till oss eftersom de här grupperna inte har råd att bo i den nyproduktion som byggs just nu, säger Helen Karkkola, enhetschef på fastighetskontoret i Malmö kommun, till tidningen.

Socialtjänsten erbjuder bostäder åt människor med psykiska problem eller någon form av missbruk. Det gäller även våldsutsatta kvinnor och barn, ensamkommande flyktingar och singelföräldrar som fått bostadsbekymmer efter till exempel skilssmässor.

Vid slutet av 2017 ansvarade fastighetskontoret i Malmö för 1 696 hyresavtal åt socialtjänstens kunder. Majoriteten var övergångslägenheter (750) och genomgångslägenheter (732). Samt 385 andrahandslägenheter för nyanlända.

Nu väntas det bli ännu fler under 2018

– Prognosen är att vi under 2018 ska anskaffa 350 nya övergångslägenheter, säger Helen Karkkola.

Samtidigt ökar försäljningen av dyra lägenheter med en köpeskilling på över tre miljoner. Under 2016-17 såldes 635 lägenheter. Mer än dubbelt så många som 2014-15 då det såldes 224.

Ligger prislappen på 2 miljoner är trenden densamma. Från 752 sålda lägenheter till 1 547, enligt siffror från Booli.se.

Hyresgästföreningen i Skåne är kritiska till att nybyggnationer är så kostsamma att vissa samhällsgrupper utesluts.

– Trots att det byggs allt mer så byggs det för dyrt. Trösklarna för att ta sig in till en egen bostad har höjts, säger Anneli Philipson, enhetschef på Hyresgästföreningen, till tidningen och fortsätter:

– Byggandet sker helt på marknadens villkor. Så länge det finns folk som har råd med höga insatser och höga hyror bygger man för dessa grupper. Bostadsförsörjningen har tyvärr gått från att vara en del av vår generella välfärd till en fråga för socialtjänsten och dagstidningarnas ekonomisidor.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?