Laddar

Nya varningen – så bra har bedragarna blivit på att lura dig

Offer har blivit av med upp till 1,5 miljoner kronor.

delningar

Bedrägeriattackerna mot Bank-ID-användare har varit många den senaste tiden och både polis och banker har gång på gång gått ut med varningar om bedrägeriförsök.

Bedragare har kommit över miljonbelopp och polisen larmar nu på nytt om skurkarna som blir skickligare och skickligare på att imitera polis och bankpersonal.

– När de ringer och säger sig vara poliser så låter de som allmänheten uppfattar att en polis uttrycker sig: Hövligt, bestämt och med rätt terminologi på absolut felfri svenska, säger Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert till Dina Pengar.

På NBC:s Facebooksida postades nyligen:

”Det är allt för många som vilseleds att bekräfta sin identitet och därmed ser till att bedragare kommer åt deras pengar. Bedragarna är i de här fallen oerhört duktiga på att förmå dig att begå misstagen, de vet hur de ska uttrycka sig. Men – låt dig inte luras. Om det är ett bedrägeri på gång så har banken alla möjligheter att stoppa det utan att du behöver bekräfta din identitet. Om du får ett sådant samtal ska du omedelbart avsluta det!” // Lotta, NBC. 

Trots alla varningar fortsätter bedragarna att lura svenskar på miljontals kronor och hos polisen ligger flera hundra bedrägeriärenden där offer blivit av med upp till 1,5 miljoner.

Nu väljer därför polisen att ha en ännu enklare och tydligare uppmaning.

– Oavsett vem som ringer, säger de åt dig att logga in på ditt bank-ID så är det en bedragare, säger Jan Olsson till Dina Pengar.

Relaterade artiklar