Nya strategin under förarbristen – PostNord utbildar nyanlända

Yrkesutbildningen Drivers Academy i Malmö vänder sig till nyanlända svenskar. "Inte ensamma om att ha det behovet"

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Chaufförsbristen blir allt mer akut. I dag saknas det 3600 lastbilsförare i Sverige vilket skapar jobbmöjligheter lokalt i Malmö. För att möta efterfrågan har PostNord tillsammans med Arbetsförmedlingen startat yrkesutbildningen Drivers Academy i Malmö. Utbildningen vänder sig till nyanlända svenskar som studerar SFI och nu tar den första kullen examen.

– Det går till så att vi väljer ut en del av dem som ansökt till utbildningen, de får gå utbildningen och så är vår avsikt att vi anställer dem efteråt. För att få en anställning måste man klara utbildningen och visa att man kan jobba enligt PostNords principer, vara serviceinriktade och en förebild i trafiken, säger Kristina Jacobsson, projektledare för Drivers Academy på PostNord till 24Malmö.se.

Även om det i dag saknas 3 600 lastbilschaufförer i samhället uppskattas det att det inom de kommande tio åren behöver tillsättas 50 000 förare i Sverige, och PostNord är en del av dem som saknar förare.

– Vi ska hitta dem med hjälp av olika strategier. Behovet av transporttjänster ökar i och med att e-handeln ökar och vi är inte ensamma om att ha det behovet, säger Kristina Jacobsson.

PostNord har i dag omkring 1 800 anställda förare och i takt med den ökade e-handeln och efterfrågan av transporttjänster kommer företaget enligt prognosen vara i behov av ytterligare 700 förare varje år för att möta behoven. På Drivers Academy erbjuds nyanlända en intensiv yrkesutbildning i en bransch med ett stort behov av arbetskraft. I år går 80 förare utbildningen och målet att på sikt kunna utbilda 300 chaufförer varje år samt att få in fler kvinnliga förare.

– Det är roligt att det finns ett stort intresse för att gå utbildningen och att vi har det här samarbetet med Arbetsförmedlingen, där vi erbjuder jobb till dem som behöver hjälp med att komma in på arbetsmarknaden. Det är ett bra upplägg.

Abdelhad Shinwari var en av de första studenterna att ta examen från utbildningen. Han är nu anställd av PostNord i Örebro. Foto: Pressbild/PostNord

Inom ramen för projektet har PostNord även en digital språkkurs i lastbilssvenska. Målet med den är att effektivisera både utbildningstiden och introduktionen på arbetsplatsen. Teknik med bild – och rösttolkning används i verktyget och det kombineras med personliga språkcoacher för att utbildningen ska bli så relevant som möjligt för användaren.

– I den digitala språkkursen lär man sig till exempel vad olika delar av lastbilen heter på svenska. Den kan även ta upp olika saker som man pratar med en kund eller med en kollega om. Den är till som ett komplement till den övriga språkutbildningen, säger Kristina Jacobsson.

De flesta har gått SFI innan och någon kanske jobbar med språkinlärning på annat sätt, så den digitala språkkursen är ett frivilligt erbjudande.

– Man får sms med övningar och så är det spelbaserat lärande i olika nivåer. Många tycker att det är kul. De spelar som mest på söndagar, och vissa blir helt bitna har vi märkt.

Foto: Pressbild/PostNord

FAKTA

Om Driver Academy

I september 2018 startade rekryteringsprojektet PostNord Driver Academy, en yrkesförarutbildning som drivs i samarbete med Arbetsförmedlingen, delvis finansierat av Tillväxtverket, och riktar sig till nyanlända som läst Svenska för invandrare (SFI) och långtidsarbetslösa.

Inom ramen för projektet utvecklar PostNord en digital språkkurs i lastbilssvenska tilllsammans med företaget Lingio, som deltagarna erbjuds med målet att effektivisera både utbildningstiden och introduktionen på arbetsplatsen.

För att rekrytera fler chaufförer pågår flera initiativ inom PostNord. Till exempel kan medarbetare inom brevbäringen genomgå en chaufförsutbildning som ett sätt att kompetensväxla när brevvolymerna faller.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar