Nya lagen: Reglerna för vab ändrade – så påverkas du

Niklas Löfgren, familje-ekonomisk talesperson på Försäkringskassan. Foto: Försäkringskassan, Mostphotos.

Den första januari i år ändrades reglerna för vård av sjukt barn. Det här behöver du ha koll på.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Februari är den månad då allra flest föräldrar ansöker om ersättning för vård av barn, hela 820 000 vab-dagar tas ut, jämfört med 532 000 i januari och 244 000 i augusti, enligt Placera.

Det tidigare systemet för vab har länge fått kritik för att vara onödigt krångligt, vilket gjorde att regeringen ändrade reglerna från den 1 januari 2019.

Om ditt barn blir sjukt har du tidigare behövt anmäla det till Försäkringskassan samma dag som det sker och när barnet är friskt har du ansökt om vab-ersättning. Annars kunde du riskera att förlora vab-ersättningen.

Sedan den 1 januari har det blivit mycket enklare och det räcker istället att skicka in en ansökan om ersättning när barnet har blivit friskt.

Samtidigt har Försäkringskassan utökat både sin personalstyrka och utvecklat de tekniska systemen för att utöka antalet kontroller och minska vab-fuskandet.

– Kontrollerna sker både slumpmässigt, men också som riktade kontroller där man tittar på statistiska analyser som letar fram grupper som systematiskt vab-fuskar, till exempel upprepade gånger, varannan vecka, eller under många dagar i sträck. Man tittar efter mönster, säger Niklas Löfgren, familje-ekonomisk talesperson på Försäkringskassan till Placera.

FAKTA

FAKTA OM VAB:

* Vård av barn (VAB) är när du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn. Ersättningen du får när du vabbar kallas tillfällig föräldrapenning.

* Ersättningen för VAB är lite mindre än 80 procent av din vanliga inkomst, men det finns en maxgräns för hur mycket pengar du få.

* Du kan få ersättning för VAB i max 120 dagar per år. De sista 60 dagarna kan du bara få ersättning för om barnet är sjukt och inte om barnets ordinarie vårdare är sjuk. Om ni är flera som vabbar för barnet kan ni dela på vabbdagarna.

Källa: Försäkringskassan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar