Laddar

Nya besked kring de omdiskuterade gränskontrollerna

EU-kommisionären tar tillbaka sitt uttalande.

delningar

I samband med flyktingkrisen hösten 2015 uppförde både Sverige och Danmark inre gränskontroller, på godkännande av EU. För ett par veckor sedan meddelade EU-kommisionären Dimitris Avramopoulos att länderna inte skulle få tillståndet förlängt.

Det nuvarande avtalet löper ut den 12 november och uttalandet möttes av starkt motstånd från båda nationernas regeringar – som jobbat hårt för en regeländring.

Det verkar ha gett resultat. Under onsdagen meddelade EU-kommissionen ett nytt förslag, som säger att ett land kan ha inre gränskontroller om det finns allvarliga hot mot den inre säkerheten. Beskedet kom på en presskonferens i Bryssel.

– Alla medlemsstater har möjligheten att införa tillfälliga inre gränskontroller för andra hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten. Men alla medlemsstater behöver påminnas om att återinförandet av gränskontrollerna bara är en sista utväg, säger Dimitris Avramopoulos.

Sverige kan därmed hänvisa till ett större säkerhetshot p.g.a terrorhotet – och behålla gränskontrollerna i Malmö och Helsingborg så länge man vill.

Relaterade artiklar