Ny undersökning: De flesta svenskar tror inte att de kan bli rika

Foto: Mostphotos/Alexander Donka

Svaren skiljer sig mellan män och kvinnor.

delningar

Det är bara 14 procent av svenskarna som tror att de kan bli rika under sin livstid, och kvinnor bedömer att de har lägre chans än männen. Det visar en ny undersökning som Yougov har genomfört på uppdrag av Danske Bank. Av de tillfrågade kvinnorna är det bara 12 procent som tror att de kommer bli rika någon gång i livet. Bland männen menar 17 procent att de har god chans att bli rika någon gång under livet.

- Som kvinna är det extra viktigt att vara ekonomiskt medveten. Generellt har kvinnor fortfarande lägre inkomst än männen och stannar i större utsträckning hemma med barn, vårdar sjuka barn och går ned i arbetstid och det påverkar både möjligheten att spara och den framtida pensionen. Undersökningar visar också att många kvinnor ser ekonomin som ett hinder att separera från sin partner, vilket går att undvika genom att ha ett eget sparande. Det ökar också chansen att faktiskt bli rik, säger Maria Landeborn, sparekonomin på Danske Bank Sverige.

De mest optimistiska svenskarna är de mellan 18 och 24 år där 28 procent av de tillfrågade tror att de kommer bli rika. Efter 55 år är det endast 5 procent som tror att de kommer nå rikedom. Samtidigt är det 16 procent av de över 65 år som tycker att de redan är rika.

- Störst är optimismen bland unga vilket är naturligt med tanke på att de har framtiden för sig. Men det gäller också att ta vara på de möjligheter som finns för att skapa en god ekonomi. Man kan exempelvis investera i en utbildning eftersom det ger en större chans att få ett välbetalt jobb. Ränta på ränta-effekten gör att den som börjar spara tidigt också har en större chans att få ihop ett stort sparkapital. Det i sin tur innebär större möjlighet att leva ett rikt liv i dubbel bemärkelse, säger Maria Landeborn.

Dock varierar svenskarnas definitioner av rikedom ganska kraftigt. De flesta ser rikedom som att inte behöva oroa sig för privatekonomin. Hälften av de tillfrågade anser att rikedom är att kunna leva livet som man vill eller att vara ekonomiskt oberoende.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar