Ny tolkning av Woyzeck spelas i Malmö

Foto: Emmalisa Pauly

Föreställningen kommer att framföras i två skilda versioner i Helsingborg respektive Malmö.

delningar

Under lördagen spelas föreställningen Woyzeck för första gången på Helsingborgs stadsteater. Regissör är Erik Holmström och hans Woyzeck är inspirerad av originalet men utspelar sig i nutid. De fyra skådespelarna får på scenen sällskap av fyra dockor som är avgjutningar av deras egna ansikten.

– Pjäsen är skriven utifrån de sammanhang jag lever i och det jag ser runt omkring mig. Det finns olika åsikter om vilken ordning scenerna ska ligga och just det ofärdiga med texten har gjort den öppen för tolkning. Den innehåller teman om under- och överordning: samhälle–individ, människa–djur och jag tycker att det är intressant att spegla detta mot det samhälle och den vardag vi lever i nu, säger Erik Holmström, i ett pressmeddelande.

Erik Holmström är Malmö Dockteaters konstnärlige ledare och har tidigare hyllats för sina uppsättningar. Bland annat fick han under förra året ta emot Thaliapriset.

Föreställningen kommer att framföras i två skilda versioner i Helsingborg respektive Malmö under april och maj i år.

– De är väldigt olika. Därför kan det vara intressant att se båda. På Malmö Dockteater är föreställningen minimalistisk, nedtonad och intim. Helsingborgsversionen är mer visuell, större och mer som en karamell. Det är samma skådespelare och samma manus, men det blir väldigt olika kvaliteter som kommer fram, säger Erik Holmström.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar