Ny studie: Svensk välvilja riskerar skada unga flickor

Foto: Malmö universitet.

Myndigheters strävan att skydda unga flickor från könsstympning riskerar att ha motsatt effekt, menar Malmöforskaren.

delningar

Nyligen publicerade Sara Johnsdotter, professor vid Malmö universitet, en färsk studie som visar att svenska myndigheters strävan att skydda flickor och unga kvinnor från att bli könsstympade riskerar att vara kontraproduktivt. Hon menar att flickornas hälsa och välmående äventyras samtidigt som uppmärksamheten kring påstådda mörkertal riskerar fördröja att traditionen upphör.

Johnsdotter har gått igenom samtliga ärenden, 98 stycken, av misstänkt olaglig kvinnlig könsstympning där åklagare öppnat en förundersökning sedan lagen om förbud mot könsstympning infördes 1982. Materialet har aldrig tidigare studerats av någon forskare.

– Min studie visar att det finns allvarliga konsekvenser av den hårda linje som svenska myndigheter för. Självklart ska myndigheter skydda flickor och unga kvinnor från att könsstympas, det bör dock ske på ett sätt som värnar flickans integritet och hälsa, säger Sara Johnsdotter i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Gynekologiska undersökningar som inte föregåtts av ordentlig utredning riskerar att skada flickor snarare än att skydda dem.

Vidare menar forskaren att medierna ofta ger en felaktig bild när de pekar på att mörkertalet av de flickor i väst som riskeras att könsstympas är mycket stort, något som svenska myndigheter agerar utifrån. Detta trots att forskningen visar på att att fler av de migranter som kommer från länder där traditionen med könsstympning finns tar avstånd från den.

– Det sker stora kulturella förändringar inom dessa grupper i västvärlden. Och här är migrationen nyckeln. Migrationen gör det möjligt att använda sig av nya strategier, det blir möjligt att avstå från att upprätthålla traditionen, säger Johnsdotter.

Johnsdotters studie visar att flera flickor farit illa av att tvingas genomgå undersökning av genitalier. I ett av fallen har en svensk kommun dömts till skadestånd för att ha brutit mot diskrimineringslagstiftningen och åsamkat flickan emotionell skada.

- Det är viktigt att vara vaksam, men det är inte ett brott att vara född i en familj av afrikanskt ursprung, säger Johnsdotter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.