Ny byggnad utvecklar hamnens verksamhet: "Ökad efterfrågan"

Limhamns Småbåtshamn satsar på miljön och en ökad efterfrågan från turister med det nya servicebygget.

delningar

Limhamns Småbåtshamn bygger just nu en anläggning för turister som är planerad att stå klar lagom till midsommar. Där ska turisterna som besöker småbåtshamnen med husbil och båt kunna duscha, gå på toa och diska.

– Det är en servicebyggnad i hamnen som byggs, och den är tänkt som är ersättare för en befintlig byggnad från 1984 som finns på parkeringen som vi har här i hamnen. Den gamla byggnaden har alldeles för liten kapacitetsmässigt, med bara två duschar och två toaletter, säger Peder Edman, hamnkapten, och fortsätter;

– För att möta en ökad efterfrågan och en ökad besöksfrekvens har vi beslutat att bygga den nya byggnaden med tio toaletter och nio duschar. Det är tänkt som en förstärkning för båtägarna som finns i hamnen men även för husbilsbesökare som kommer i en allt större omfattning.

Pressbild Paneltaket AB

Något som även är nytt för hamnen är att det nybyggda huset kommer att ha ett diskrum. De har även satsat på ny miljövänlig teknik för att värma upp byggnaden och har installerat en takintegrerad solcellsanläggning. 17 kW kommer ge 17 000 kWh och man kan se på en displaylösning i receptionen hur mycket förnybar energi de producerar.

– Vi har golvvärme i hela byggnaden och för att värma upp den har vi lagt solpaneler på hela taket. Förutom solcellerna på taket har vi också satsat på en värmepump som är lite speciell. Den tar nämligen värme från hamnens vatten. Vi kommer på sikt komplettera med solfångare också för att producera varmvatten till duscharna, säger Peder Edman.

Genom den nya luftvärmeenheten dras en slinga på 250 meter under en brygga och så skickas den värme som finns i hamnvatten in i byggnaden. Den är dessutom ljuslös.

– Vi kommer i stort sett vara självförsörjande vad det gäller el i den byggnaden. Det är tanken, säger Peder Edman.

Peder Edman, hamnkapten. Foto: Privat

Pressbild Paneltaket AB

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar