Ny bok visar urbana frukter och bär i Malmö

Att plocka frukter och bär i en storstad som Malmö är någonting som många inte tänker på. Med hjälp av den nya boken Malmös urbana skafferi vill Petra Hassler och Maja Andersson ändra på det.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Runt om i Malmö finns fräscha frukter och bär att plocka helt gratis. Trots att kommunen har planterat träd runt om i Malmö verkar intresset för plockningen låg. Eller så är det så att Malmöborna helt enkelt inte vågar.

Som ett steg i att öka intresset kring plockning av frukter och bär gjorde Petra Hassler och Maja Andersson en bok om Malmös urbana skafferi. Boken var deras examensarbete på Malmö Högskola, planen är nu att upplysa Malmöborna om vilka frukter och bär som finns runt husknuten.

– Boken har uppbyggd på olika rundor och med kartor som man kan gå runt i staden. Rundorna är baserade på säsong, så att du kan gå och plocka allt på rundan samtidigt. I boken varvas rundorna med information om bär, frukt och nötter som finns runt om i Malmö, säger Maja Andersson.

Malmös generösa utbud av frukt och bär var något som överraskade författarna positivt.

– Gojibär, havtorn och björnbär finns det extremt mycket av i Malmö. Men en personlig favorit är valnötter. Jag visste inte att det fanns så mycket valnötter att plocka i Malmö, säger Petra Hassler

 

För den som är sugen på at gå ut och plocka finns det fortfarande tid kvar.

– Runt omkring ”ribban” är det väldigt mycket, och även mycket för de olika säsongerna. Den största skördetiden är egentligen augusti. Många tror ju att det är över nu men det finns fortfarande mycket, säger Maja Andersson.

Tjejerna vill nu slå hål på myten om att det bara är på landet som det går att plocka frukter och bär.

– Många är nog också rädda för att plocka bär i staden, man tror att det är avgaser och sånt. Men det är inga problem. Många tror också att man inte får plocka frukter, men vi har pratat med kommunen, man får plocka, de uppmuntrar till det.

Boken som förhoppningsvis släpps under nästa år är bara första steget i en dröm om att revolutionera stadsplockandet.

– Förhoppningen är att vi i framtiden ska kunna göra en liten serie av det, en i Stockholm, en i Lund och i andra städer där det växer mycket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar