Nu sänks högsta hyran för LSS-bostäder

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

"Jag är glad och stolt att vi med dagens beslut säkrar den ekonomiska tryggheten för Malmöbor med omfattande funktionsvariation."

delningar

Under 2017 höjdes den högsta hyresnivån för LSS-bostäder i Malmö från 5000 till 6200 kronor, vilket har påverkat ekonomin negativt för många Malmöbor med funktionsvariationer.

Under onsdagen beslutade kommunstyrelsen att sänka den högsta hyresnivån för LSS-bostäder från 6200 kronor till 5000 kronor, en minskning med cirka 20 procent. Sänkningen kommer att träda i kraft den 1 maj i år.

För att säkerställa att liknande kraftiga höjningar inte återupprepas, likt den 2017, införs från och med 2020 även en årlig indexering av hyrestaket motsvarande förändringen i prisbasbeloppet. Dessa reformer kommer göra att boende i LSS-bostäder ges en större ekonomisk trygghet menar kommunstyrelsen.

– Detta är en oerhört viktig reform som stärker den ekonomiska tryggheten för många Malmöbor med funktionsvariationer. Vi firar idag en viktig seger när hyresnivån återställs. Det är en fråga vi har drivit länge och ett viktigt steg på vägen för att riva de hinder i samhället som skapar vanmakt och begränsar friheten för Malmöbor med funktionsvariationer, säger Roko Kursar (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande.

– Jag är glad och stolt att vi med dagens beslut säkrar den ekonomiska tryggheten för Malmöbor med omfattande funktionsvariation. Det är ett viktigt steg i det långsiktiga arbetet för att bekämpa grundläggande social orättvisa, säger Mediha Ahmadi (S), ledamot i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar