Laddar

Nu kommer jättefartygen tillbaka till Malmös hamn

Klartecken från Sjöfartsverket innebär att 10 000 resenärer väntas när kryssningsfartygen anlöper i Frihamnen.

delningar

Det har varit lite med- och motgångar för Malmös satsning på en kryssningshamn, sedan invigningen av den nya terminalbygganden 2013.

Allt började fint men 2016 kom inte ett enda kryssningsfartyg till Frihamnen. Orsaken var att en arrangör bytte ut Malmö mot Rostock som destination och det spanska företaget Pullmanturs Express nya fartyg var för stort, det skriver Skånska Dagbladet.

Men i somras stod det klart att Sjöfartsverket har gett nya klartecken, Malmö kan nu ta emot fartyg som är upp till 300 meter lång istället för tidigare 240 meter. I år räknar man med att ta emot nio anlöp av jättefartygen.

– Vi räknar med att det kommer att handla om sammanlagt cirka 10 000 passagerare, säger Verner Biener Hansen, terminalansvarig på hamnbolaget Copenhagen Malmo Port, CMP, till tidningen.

Pullmantur återvänder med sammanlagt fem besök när kryssningsfartyget besöker Östersjöstäder under sommaren. Även norska Fred Olsen Cruise Lines anlöper tre gånger. Sista besöket görs av kryssningsfartyget Deutschland.

Verner Biener Hansen tror inte att det blir fler besök under 2018 men han räknar med att detta är en nystart för kryssningsfartygens besök i staden.

– Däremot räknar vi med fler anlöp 2019. jag tror vi har tolv anmälda redan, berättar han.