Laddar

Nu införs pant på plastpåsar i Malmö

Hemköp utökar initiativet utanför Stockholm. "Tillsammans kan vi minska konsumtionen av plastpåsar i handeln för att värna om miljön", säger vd Thomas Gäreskog.

delningar

Varje svensk förbrukar kring 80 plastkassar om året. En siffra som EU vill se halveras till 2025. Plast och specifikt plastpåsar har en negativ effekt på miljön och bidrar till miljöförstöringen, inte minst i världshaven.

För drygt ett år sedan införde Hemköp pant på plastpåsar i sin butik vid Torsplan i Stockholm. Då som landets första butik inom dagligvaruhandeln. Tanken är att återanvända påsen flera gånger och sen få en krona per plastpåse tillbaka i börsen.

Nu utökas initiativet till ytterligare sjutton butiker, varav tre i Malmö.

– Med enkla medel har vi förenklat och ökat återvinningen av plast. Fantastiskt roligt att både kunder och medarbetare varit positiva så nu utökar vi panten till fler Hemköpsbutiker. Vi uppmuntrar de andra kedjorna att följa vårt spår, tillsammans kan vi minska konsumtionen av plastpåsar i handeln för att värna om miljön, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp.

I Sverige är kedjan ensamma om pantprojektet på plastpåsar. Övriga kedjor inom dagligvaruhandeln berättar att de arbetar med plastproblematiken på sitt håll.

– Plastfrågan är viktig och vi jobbar på flera fronter för att minska plastförbrukningen. Just pant på plastpåsar är ingenting som vi har i plan just nu dock, säger Johanna Eurén, kommunikationschef Willys.

– Vi har inte fattat något beslut om att införa det, men det är ett intressant initiativ som vi följer. Däremot har vi höjt våra riktpriser på plastpåsar, medan priset på papperskassar ligger fast. Vi har också halverat priset på våra flergångskassar från 29 till 15 kronor. När det gäller flergångskassar har vi utvecklat en kasse i vävd polyester som har en miljöpåverkan som motsvarar ca 5 procent jämfört med de bomullskassar som många andra butiker erbjuder, säger Tobias Rydergren, presschef Coop.

– Vi tittar på frågan och följer utvecklingen men det absolut viktigaste ur ett klimatperspektiv är att ha bra plastpåsar, till exempel sockerrörspåsar och minska användningen av plastpåsar. För att minska antalet plastpåsar är det viktigt att kunderna använder sin plastpåse flera gånger innan den återvinns, säger Maria Smith, miljöchef vid Ica.

I Danmark införde Netto den 16 april ett liknande projekt för samtliga butiker på Fyn. En påse för 50 danska öre generar en dansk krona tillbaka när den pantas. Om projektet lyckas har kedjan sagt att det kommer införas även i andra nordiska länder.

Hemköp har i samband med projektet inlett ett samarbete med Naturskyddsföreningen. För varje påse som säjs men inte pantas skänker kedjan 50 öre till organisationen.

– Att minska mängden plast och säkerställa att all plast som används återvinns på rätt sätt och inte hamnar i naturen är viktig fråga för Naturskyddsföreningen. Det handlar både om att minska mängden plast i naturen och att effektivisera resursanvändningen. Vi är glada att Hemköp utökar sitt initiativ att panta påsar och samtidigt väljer att stötta vårt arbete för hållbara hav, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Butikerna i Malmö där du numera kan panta plastpåsar är Hemköp på Triangeln, Plaza och Kronprinsen.

Följande Hemköpsbutiker inför pant på plastpåsar.

Stockholm:

Hemköp City

Hemköp Birger Jarl

Hemköp Skanstull

Hemköp Täby Centrum

Hemköp Mörby Centrum

Hemköp Nacka Forum

Hemköp Mall of Scandinavia

Hemköp Torsplan (sedan 2017)

Göteborg:

Hemköp Nordstan

Hemköp Frölunda torg

Hemköp Stigberget

Hemköp Kortedala

Hemköp Bifrost Mölndal

Malmö:

Hemköp Triangeln

Hemköp Plaza

Hemköp Kronprinsen

Lund:

Hemköp Karhögstorg

Norrköping:

Hemköp Lindö

 

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?