Laddar

Nu blir det dyrare att åka buss

Två kronor och 20 öre. Så liten blir den kvarvarande rabatten på en enkelresa inom Malmö när Skånetrafiken i dag inför sina nya regler för Jojo-kortet.

delningar

Ända sedan Jojo-systemet infördes 2009 har rabattkortsbiljetten varit 20 procent billigare än motsvarande biljett vid kontantbetalning. Men nu väntar en rejäl förändring. I förra veckan beslutade Skånetrafiken att sänka rabatten för Jojo Reskassa till endast tio procent av det ordinarie biljettpriset.

Bakom prishöjningen ligger ett beslut i regionfullmäktige om att Skånetrafiken måste stärka sina intäkter med 100 miljoner kronor. Detta för att täcka upp andra underskott i Region Skånes budget, rapporterar Sydsvenskan.

Förutom den sänkta rabatten inför Skånetrafiken även nya minimumbelopp för laddning av Jojo-kortet. Tidigare har det lägsta laddningsbeloppet legat på 200 kronor men denna gräns sänks nu till 50 kronor på buss, tio kronor i automat och helt fria belopp på kundcenter. Som en följd av förändringen blir också det nuvarande Jojo Mini-kortet överflödigt och Skånetrafiken väljer därför att upphöra med den försäljningen.

Sista dagen att resa med ett befintligt Jojo Mini-kort blir den 14 augusti.

Så blir de nya Jojo-priserna:

Enkelresa (vuxen) inom Malmö:

Tidigare: 17,60 kronor.

Nu: 19,80 kronor.

Enkelresa (vuxen) Malmö – Lund:

Tidigare: 38,40 kronor.

Nu: 43,20 kronor.

Enkelresa Malmö – Köpenhamn:

Tidigare: 88 kronor.

Nu: 99 kronor.

Relaterade artiklar