Laddar

Nazistattacken: åklagaren visste inte att hon utredde fallet

Åklagaren som utreder fallet med den hatbrottsmisstänkte 22-åringen visste inte att hon utredde en nazistattack.

delningar

Det var under söndagen som den 22-åriga mannen körde bil in i en demonstration utanför Migrationsverket i Malmö. De demonstrerande är irakier som protesterar mot asylpolitiken.

22-åringen, som är hemmahörande i Skåne, ska ha haft en nazistsymbol på bilen och polisen utreder händelsen som hatbrott. Mannen misstänkt bland annat för brott mot vapenlagen, brott mot knivlagen, misshandel och hets mot folkgrupp.

Men den åklagare som leder utredningen hade på tisdagseftermiddagen ännu inte fått veta att det rörde sig om en nazistattack som hamnat på hennes skrivbord, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Åklagare Linda Rasmussen kunde endast se att misstankarna mot 22-åringen gällde skadegörelse och framkallande av fara för annan.

– Jag kan inte se att det är hatbrottsmarkering kopplade till de här misstankarna, säger Linda Rasmussen till SVT.

Själv uppgav hon att hon hade hört om fallet via media men trodde att ärendet lottats på någon av hennes kollegor.

Den knivbeväpnade mannen ska efter gripandet vid 23.05 ha förhörts klockan 01.51. Han ska sedan ha försatts på fri fot klockan 03.35, trots att han under två kvällar i rad ska ha kört bil mot demonstrationen.

22-åringen ska ha erkänt både attacken på söndagen och den liknande polisanmälda handlingen under lördagen.

– Han säger att han gör det för att markera. Att han inte tycker att de ska vara i landet, säger förundersökningsledare Zandra Persson till Aftonbladet under tisdagskvällen.

Hon uppgav också att ärendet har hög prioritet och att det rör sig om ett tydligt hatbrottsmotiv.

– För mig är det obegripligt varför det ligger kvar misstankar hos polisen, säger Linda Rasmussen till SVT och förklarar att det är viktigt att hon som ansvarig ska kunna samordna utredningen.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?