Natalias fina initiativ till Malmös barnfamiljer: "Väldigt givande"

Foto: Mostphotos/Privat.

Efter en uppväxt präglad av brist på mat och kläder valde Malmöbon att hjälpa andra via en donationsgrupp på Facebook.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 8 oktober 2013 startade 33-åriga Natalia Bosak Facebookgruppen Donationer i Malmö (DIM). Gruppen är till för människor som vill donera mat, kläder eller gåvor till behövande barnfamiljer i Malmöområdet.

Hennes drivkrafter till att starta gruppen handlade dels om en uppväxt där hon saknade både kläder och mat och ibland tvingades snatta i affären och dels efter att ha fått inspiration från hjälporganisationen Giving People som bland annat arbetar för att minska barnfattigdomen i landet.

– Giving People startade en månad innan jag startade min grupp. Vid den tiden, när jag lämnade mina barn på förskolan upptäckte jag andra barn som hade för lite kläder på sig under vintern. Då kände jag att jag ville göra något mer lokalt för att hjälpa barnfamiljer här i Malmö, säger Natalia Bosak.

Hur kom det sig att din familj hade det svårt med ekonomin under din uppväxt?

– Min mamma, som senare dog av en överdos av droger, fick mig och mina två syskon rätt tidigt i livet. Det gjorde att vi ofta blev lämnad ensamma hemma medan hon var ute och letade droger och då fick jag ta på mig rollen som mamma till mina småsyskon.

Något som verkligen berörde Natalia skedde under julen 2018. Då anordnade organisationen den största julklappsinsamlingen man någonsin haft.

– Jag fick ta emot sms från mammor och pappor som visade bilder när deras barn tog emot julklapparna. Det var väldigt berörande och givande att se att man hade gjort skillnad, säger hon.

Vilken typ av människor donerar via gruppen?

– Det finns alla typer av människor som donerar pengar, mat och kläder. Många som donerar har inte hört talas om DIM sedan tidigare. Vissa som har det gott ställt väljer att donera för att hjälpa sina medmänniskor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar