Nära 300 kilo kokain från Colombia skickades till Skåne

Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Beslagen av kokain, heroin och enskilda beslag av skjutvapen har ökat år 2018.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Idag presenterades Tullverkets årliga beslagsstatistik för 2018. Resultatet är det näst bästa som redovisats de senaste tio åren, ändå beslagtogs mer kokain och heroin än man gjort på många år.

Under året togs totalt 488 kilo kokain i beslag av Tullverket, varav 298 kilo skickades med flyg till Skåne från Colombia. När det gäller heroin har mängden som beslagtagits fördubblats till 71 kilo under 2018, den högsta nivån någonsin för Tullverket. Antalet beslag ökade från 65 till 97 stycken.

– Vi vet att det finns en stark och växande marknad för kokain i landet, samtidigt som produktionen ligger på rekordnivåer i Sydamerika. I det avseendet är det inte förvånande att vi liksom många andra tullmyndigheter i Europa gör allt större beslag av kokain, säger han, Lars Kristoffersson, chef för Tullverkets brottsbekämpning i ett pressmeddelande.

Något som även ökade var antal enskilda beslag av skjutvapen vilket gick upp till 34 stycken, däremot minskade antal beslagtagna skjutvapen från 61 till 41 stycken.

- Att bekämpa vapensmugglingen är en prioriterad fråga för Tullverket, där varje enskilt vapen vi stoppar kan göra stor skillnad i samhället. Vi samverkar därför både nationellt och internationellt för att ytterligare vässa vår förmåga att stoppa den illegala införseln, säger Lars Kristoffersson.

Beslagsstatistiken visar att andra narkotikatyper som cannabis, marijuana samt andra narkotikaklassade läkemedel har minskat i beslag. Även om beslagen sjönk under 2018 så är utvecklingen över tid oroande, menar Lars Kristoffersson.

Tullverket beslagtog också cirka 484.000 liter alkohol samt 24 miljoner cigaretter. Även detta en minskning, men Tullverket påstår att smugglingen var mer organiserad.

- Snarare ser vi tydliga tecken på att smugglingen skiftar karaktär, där smugglarna kommer betydligt oftare fast med betydligt mindre alkohol per tillfälle. Det är en organiserad smuggling som är mer svårbekämpad för oss då vi behöver belägga systematiken innan vi kan ingripa, avslutar Lars Kristoffersson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar