Myndighet går ut med varning: "Livsfarligt"

Peter Hedin, expert på frågor om piratkopiering på Patent- och registreringsverket. Foto: Mostphotos, PRV.

"Särskilt allvarligt är det naturligtvis med leksaker då barn kan komma till skada", säger experten Peter Hedin på PRV.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Julklappshandeln är i full gång och julafton är en dryg vecka bort. Genom att handla julklapparna på nätet är risken större att råka ut för osäkra piratkopior av varor, som i värsta fall kan skada dina nära och kära allvarligt.

Fem procent av alla importerade varor i EU beräknas vara piratkopierade. För leksaker är siffran ännu högre. Problematiken är särskilt stor inom den växande e-handeln och många konsumenter riskerar att drabbas i samband med julhandeln.

– Piratkopierade varor har med största sannolikhet inte genomgått de tester som krävs för att få säljas i Sverige. Särskilt allvarligt är det naturligtvis med leksaker då barn kan komma till skada, säger Peter Hedin, expert på frågor om piratkopiering på Patent- och registreringsverket (PRV).

Enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet, EUIPO, beräknas fem procent av alla importerade varor i EU vara varumärkesförfalskade eller piratkopierade. Eftersom de oseriösa aktörerna på nätet tar till allt mer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter, blir det allt svårare att skilja äkta varor från falska.

– Kläder kan innehålla farliga ämnen, ibland har tyget färger som försvinner i första tvätten. Ett annat exempel på farliga produkter kan vara jackor om flamskyddsmedel saknas, vilket kan göra det livsfarligt att grilla korv över öppen eld, säger Peter Hedin.

Sex av tio beslag av piratkopierade föremål i EU-ländernas tullar består av små paket och försändelser, enligt en ny rapport från EUIPO.

– Högst troligt är det privatpersoner som importerar många av de små försändelserna som beslagtas. Oavsett om det är medvetet eller ej, så är det olyckligt att barn utsätts för risker som de inte valt att ta, avslutar Peter Hedin.

Expertens tips:

1. Om något är för bra för att vara sant så är det oftast det.

2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar online.

3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige.

4. Använd sunt förnuft.

5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer.  

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar