Laddar

Multisjuk kvinna skickades hem från akuten – dog dagen efter

En 72-årig kvinna sökte vård vid Lasarettet i Trelleborg. Efter en undersökning av en underläkare som saknade läkarlegitimation skickades hon hem och avled dagen efter.

delningar

En 72-årig kvinna från Malmö sökte vård på på dialysmottagningen på SUS i Malmö då hon hade andningssvårigheter. Kvinnan hade sedan tidigare bland annat diabetes och njursvikt och fick kontinuerlig dialysbehandling.

Dialysmottagningen i Malmö skickade henne vidare till akutmottagningen på Lasarettet i Trelleborg. Där undersöktes hon av en vikarierande underläkare som saknade läkarlegitimation.

Vid undersökningen hade kvinnan en hög puls och utifrån tidigare värden måttligt förhöjt hjärtskadevärde. Lungröntgen visade inte tecken på hjärtsvikt. Efter telefonkontakt med njurläkare togs beslutet att patienten kunde skrivas ut.

Dagen efter blev kvinnan akut sjuk och drabbades av hjärtstillestånd och avled i samband med att ambulans kom till hennes hem.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO har granskat händelsen och kommit med en del ställningstaganden. Man konstaterar bland annat att det saknas ställningstagande från en legitimerad läkare då kvinnan besökte akutmottagningen i Trelleborg.

Inspektionen konstaterar också att sjukhuset inte kontrollerade att en legitimerad läkare hade tagit del av information om patientens tillstånd. IVO konstaterar därmed att sjukhuset har brustit i att säkra så att vården uppfyller kraven på god och säker vård.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Svenska spelmonopolet

Något som många pratat om den senaste tiden är att det svenska spelmonopolet kommer att slopas. Från och med nästa år så kommer spelmarknaden vara öppen för privata aktörer som ansöker om spellicens. Men vilka förändringar kommer det att innebära?